Home Rubrike Vijesti Održano prvo sudsko ročiste protiv džematlija iz Rožaja

Održano prvo sudsko ročiste protiv džematlija iz Rožaja

391
0

6683540163a3b6e61ee795a5b0e9dfd72d5a1c18367609eda403c600309ac5b4

U Osnovnom sudu u Rožajama, danas se dogodio presedan. Po prvi put nakon komunizma, džematlije na optuženičkoj klupi, pod optužnicom “ometanje vjerskog obreda”.

Naime, u petak 26.septembra ove godine, kada je hfz. Abdurrahman ef. Kujević suspendovan iz Islamske zajednice Crne Gore, grupa džematlija nakon tog saznanja izrazila je svoje nezadovoljstvo i napustila centralnu džamiju Sultan Murat II prije nego je počeo džuma-namaz. Oni su uz tekbire i rečenicu “Hafiz je ponos Sandžaka i Rožaja” napustili Džamiju i otišli klanjati džumu-namaz u Kučanskoj džamiji. Iako je više vjernika, njih oko stotinu, protestno napustilo Džamiju, optužnica podnijeta protiv trojice, Arbena Jakupija, Enesa Fanje i Kemala Murića, najbližih hfz. Kujeviću.

Prvo ročište koje je trajalo više od četri sata, obavljeno je danas. Prvi tužitelj bio je imam Centralne džamije Redžep ef. Murić, čije se tvrdnje u mnogome nisu poklapale, a na prigovore optuženih branio se ćutanjem. Svjedoci su govorili u prilog optuženih i kažu: ” Nikog to nije omelo, niti pokvarilo džumu-namaz”.

“Riječ je o grubom ulaženju države u vjerske objekte”,između ostalog je kazao advokat optuženih Velija Murić, dodaviši da je Tekbirima je mjesto u vjerskom objektu.

Da bi se trenirala strogoća protiv onoga za šta se bori hfz. Kujević, potreban je ovakav slučaj, kazao je advokat Murić. “Ovo je vrijeme kada dolazi do polarizacije vjernika, onih koji slijede namjere Rejsa Fejzića i onih koji pokušavaju podržati hfz. Kujevića, ova optužnica je upravo sredstvo i najgore odabran način da se preko državnih institucija ograničavaju vjerska prava i ispoljavanje vjere na način kakav se to čini na ovim prostorima.”, dodaje Murić.

Prvi tužitelj bio je imam Centralne džamije Redžep ef. Murić, čije se tvrdnje u mnogome nisu poklapale, a na prigovore optuženih branio se ćutanjem. Svjedoci su govorili u prilog optuženih i kažu: ”Nikog to nije omelo, niti pokvarilo džumu-namaz”.

Nakon prvog ročišta optuženi kažu da je hajka vidljiva, ali da se oni oslanjaju na pravdu.

Jakupijeva optužnica najduža, tužen na dva suda, na teret mu se stavljaju mnoge neistine. Nije ni čudo, kaže Jakupi jer sve kreće sa vrha, s obzirom da je funkcioner BDZ-e u CG ništa od ovoga ga ne čudi.

“Plan im je da podijele IZ kao što je to učinjeno i u Srbiji”, kaže Jakupi.  Podsjecamo, IZ CG  sklopila je ugovor sa Vladom Crne Gore, gdje se u cl. 6. Islamska zajednica obavjezuje da na povjerljiv način upoznaju Vladu o kandidatu koji se bira za Reisa.

Građani Rožaja u čudu. Kažu sve podsjeća na devedesete, kada se vlast isto ovako ophodila prema vjernicima. Oni za hfz.Kujevića kao i optužene imaju samo riječi hvale, a za ovakvo stanje u IZ krive Reisa Fejzića, koji je, podsjecamo, sklopio ugovor sa Vladom Crne Gore, gdje se u cl. 6. Islamska zajednica obavjezuje da na povjerljiv način upoznaju Vladu o kandidatu koji se bira za Reisa.

Sljedeće ročište zakazano je za 26. decembar ove godine. Sudeći po izjavama svjedoka, advokat optuženih Velija Murić nada se odbacivanju ove opužnice.

Pratit ćemo dalji tok ove afere.

Nermina Rebronja

Previous articleInternacionalni univerzitet bogatiji za još jednog doktora nauka – doktorirao prof. Rejhan Kurtović
Next articleUskoro u Novom Pazaru Zavod za javno zdravlje