Home Rubrike Vijesti U Novom Pazaru 1.800 registrovanih dijabetičara

U Novom Pazaru 1.800 registrovanih dijabetičara

458

Dijabetes, bolest modernog doba, bolest koja je jedan od najvećih uzroka povećane stope smrtnosti u svijetu. Za nepunih deset godina, broj dijabetičara u svijetu porastao je za 76 miliona – ukoliko se takav trend nastavi, do 2025. godine na svetu će biti 333 miliona oboljelih. Iste te 2025., moglo bi se dogoditi da svaki šesti građanin Srbije bude dijabetičar.

Mnogo je uzroka koji utiču da za posljedicu izazovu ovu bolest.

Ovaj neizlečivi poremećaj metabolizma zapravo je povišen nivo glukoze u krvi, a nastaje zbog smanjenog lučenja hormona insulina, u kombinaciji sa genetskim faktorom. Ako često osjećate žeđ i imate potrebu za mokrenjem, ako dobro jedete a gubite na težini i brzo se zamarate, trebalo bi da što prije provjerite krvnu sliku i uradite testove opterećenja sa glukozom.  U domu zdravlja u Novom Pazaru postoje upitnici za otkrivanje ranog dijabetesa. Izabrani ljekari ovim upitnikom provjeravaju da li je pacijent podložan obolijevanju.

Liječenje zahtjeva poseban režim ishrane, lijekove ili insulinsku terapiju. Preporučuju se i čajevi od borovnice, susama, lista koprive, žalfije, mahune pasulja, kantariona, lincure, breze i zove. Oni su odlična zamjena za sokove, jer sadrže insulin umjesto skroba. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose dovoljno magnezijuma, čak 50 posto rjeđe obolijevaju od dijabetesa, a ukoliko svakodnevno jedete voća i povrće, rizik se snižava do 20 procenata. Oni koji su oboljeli od dijabetesa moraju voditi računa o ishrani, kao i redovnom provjeravanju sećera u krvi.

Ova bolest u narodu je poznata kao tihi ubica, ali stučnjaci kažu drugačije.

Dok zvaničnici upozoravaju i obećavaju nacionalne strategije, onih 400.000 već oboljelih na nivou Srbije muku muče s tračicama za mjerenje šećera u krvi, zauzetošću ljekara i neravnopravnošću.

Nermina Rebronja

Previous articleŠkola Kur’ana: Još jedna grupa uspješno završila polugođe
Next articleUskoro klizalište u centru Novog Pazara