Home Rubrike Vijesti Nargila – kolika je njena štetnost?

Nargila – kolika je njena štetnost?

1353

Nargila, ili shisha je po definiciji orijentalna lula s dugačkim savitljivim crijevom zakačenim za kontejner u kojem se duhanski dim hladi prolaskom kroz vodu.

Za pušenje nargile je neophodno koristiti posebne vrste duhana, od kojih je najbolji iranski tamni duhan. Ove vrste duhana nikada nisu suhe, već su obavezno pomiješane s medom ili melasom i aromama različitog suhog voća – jabuke, jagode, kivija, banane, ananasa… U novije doba se koriste i arome nane, kapućina i druge, a ponekad su sve zajedno pomiješane.

Nargila je poreklom iz Indije, Persije, a najviše se koristi u Tunisu i Turskoj. Sastoji se od glinene posude za duhan, plitkog okruglog dijela za nargile, metalne cijevi i staklene posude za vodu (baznog dijela). Poenta je u miješanju duhanskog dima i vodene pare sa različitim aromama duhana.

Istraživali smo na temu: Koliko je, i da li je uopšte štetna nargila. Naši ljekari još uvijek nisu dovoljno informirani, pa smo ostali uskraćeni za njihov odgovor.

U jednom od Nargila klubova koji postoje u našem gradu su nam rekli….

Istraživanja su dokazala da je jedna cijela nargila štetna koliko i četiri cigarete, tako da ukoliko želite da vam “pukne fleš”, morali biste da provedete cio dan u nargila baru.

Kad je nargila u pitanju, o higijeni se posebno mora voditi računa jer se oralno koristi.

S obzirom na istraživanja koja su vršena širom svijeta došlo se do saznanja da je zloupotreba nargile prisutna. Dok kod nas…razlog iz kojeg posjećuje ove klubove omladina našeg grada kaže:

Količina duhana u nargili je znatno manja nego u cigareti zato što je duhan u nargili aromatizovan.Tipična nargila traje solidnih sat vremena, a uključuje otprilike 100-200 udisaja dima.

Lijepo je povremeno otići ali, što kažu, ne treba pretjerivati ni u čemu. Na žalost, ako niste aktivni pušač, nargila može izazvati zavisnost ako se konzumira više od dvaput nedjeljno, ali ta zavisnost nije jaka kao ona koju izaziva duhanski dim.

Dženefa Zećović

Next article22. decembra radikalizacija štrajka prosvjetara u Novom Pazaru?