Home Rubrike Vijesti 22. decembra radikalizacija štrajka prosvjetara u Novom Pazaru?

22. decembra radikalizacija štrajka prosvjetara u Novom Pazaru?

687

Bitka u prosvjeti zbog smanjenja plata idalje traje. Vlada nema sluha za protest prosvjetnih radnika i oni odlučno ide u radikalizaciju štrajka, da bi se skrenula pažnja Vladi da se ozbiljnije pozabavi pitanjem prosvjetnih radnika.  Međutim, situacija je takva da povećanja plata nema, potvrdio je minister prilikom posjete Novom Pazaru.

Štrajk prosvjetara u Novom Pazaru ovih dana zakazao, iz školske uprave u Novom Pazaru dobili smo informaciju da na nivou Novog Pazara ne štrajkuje ni jedna škola, što se tiče opština Sjenica i Tutin u štrajku su škole Aleksa Đilas iz Mojstirac i Ibrahim Bakić iz Ljeskove.

Direktor škole za dizajn tekstila I kože iz Novog Pazara, kaže da su radnici nezadovoljni smanjenjem plata ali da ne žele da štrajkuju jer će na taj način samo djeca trpjeti.

Zakon kaže da je dozvoljen štrajk skraćenjem nastave do 35 minuta, ali sve preko toga je kršenje zakona. Nastava u školama mogla bi da bude potpuno obustavljena 22. decembra u Novom Pazaru, kada se planira i održavanje velikog protestnog skupa u Beogradu I radikalizovanje štrajka, kazao je predsjednik sindikata Mehmed Preljević

Završetak polugodišta za učenike osnovnih i srednjih škola mogao bi da bude pod znakom pitanja ako prosvjetari odluče da u školama, u kojima je nastava skraćena sa 45 na 30 minuta, učenicima ne zaključe ni ocjene. Borba za prava se idalje nastavlja.

Nermina Rebronja

Previous articleNargila – kolika je njena štetnost?
Next articleMuftija sandžački primio Muftiju tuzlanskog