Lejletu-l-Mi'radž

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U srijedu, 10. marta 2021. godine, sa akšam namazom nastupa mubarek noć Lejletu-l-Mi'radž, o kojoj Uzvišeni Allah u Kur'ani Kerimu kaže:
„Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili, kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. On, uistinu, sve čuje i sve vidi.“ (El-Isrā’, 1)
Nakon što je prethodno Allahov Poslanik preživio teška iskušenja, kao što je smrt njemu najbližih osoba i oslonaca, supruge Hatidže r.a. i amidže Ebu Taliba, bojkota i izolacije u Meki, poniženja u Taifu i sl., u ovoj noći je Allahovom odredbom uzdignut do mjesta do kojeg nikada niko od ljudi, ni prije niti poslije njega, nije stigao.
Božiji Poslanik je te noći prenešen od Časnog Hrama u Mekki do Mesdžidu-l-Aksaa u Jerusalemu -Palestini, gdje je predvodio namaz svim Allahovim poslanicima. Zatim je uzdignut kroz sedam nebesa do Sidretu-l-Muntehaa ili još bliže Uzvišenom. Prilikom putovanja kroz nebesa Poslanik a.s. se susretao sa nekim poslanicima, a potom je razgovarao i sa Uzvišenim Allahom. Na Mi'radžu su objavljena posljednja dva ajeta poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a nagrada za svaki od njih je deset puta uvećana, tako da onaj ko obavi pet dnevnih namaza kao da je obavio pedeset, kako je u prvom navratu bilo i propisano od Uzvišenog Allaha, pa je na traženje Allahovog Poslanika smanjeno na pet. Kao uspomena na razgovor između Allaha dž.š. i Poslanika a.s., vođenog na Mi'radžu, u namazu se uči Ettehijjat na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.
S obzirom da je u mubarek noći Lejletu-l-Mi'radž Poslaniku Muhammedu a.s. i njegovom ummetu propisan namaz, ova mubarek noć je i prilika da preispitamo naš odnos prema namazu, stubu vjere, ibadetu koji nas odvraća od svega što je ružno i zabranjeno. Namaz je ujedno lijek za vjernička srca, najčvršća veza s dragim Bogom, ibadet koji donosi smirenost i radost vjernicima. Poslanik a.s. je rekao: „Namaz je stub vjere“, a mudri su kazali: „Namaz je miradž vjernika.“ Našim obavljanjem namaza potvrđujemo pripadnost dini islamu, a tokom njegovog izvršenja uzdužemo se u više sfere, prema našem Stvoritelju, Kojem smo najbliži kada smo na sedždi.
Život svakog čovjeka prate brojna iskušenja. I u našem vremenu je puno izazova i poteškoća s kojima se suočavamo. Ispravno razumijevanje namaza i njegovo redovno izvršavanje, kao i učenje što više dova, mogla bi postati naša najveća snaga i lijek za stanje i probleme u kojima se nalazimo.
Islamska zajednica ovaj dan obilježava i kao Dan vakifa – onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu u korist vjere i iskrenih vjernika.
Stoga se u našim dovama koje ćemo uputiti u noći Isra i Mi'radža sjetimo i naših vakifa – dobročinitelja, čiji vakufi potvrđuju neprolaznu vrijednost dobročinstva.

Vjersko-prosvjetna služba

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img