Delegacija BZK „Preporod“ iz Bosne i Hercegovine posjetila IUNP

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Delegacija Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Bosne i Hercegovine posjetila je danas Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. Tom prilikom sa prorektoricom Internacionalnog univerziteta prof. dr. Amelom Lukač Zoranić razgovarali o unapređenju međusobnu saradnje.

Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ je temeljna, najstarija matična ustanova kulture Bošnjaka s tradicijom od 1903. godine i posjeta Internacionalnom univerzitetu bila je neizostavna, naglasio je prof. Kodrić.

„Naročito cijeneći činjenicu da na ovom univerzitetu od samog njegovog početka postoji studij bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. Jedini takav studij izvan Bosne i Hercegovine pri čemu je kuriozitet i to da se ovaj studij organizira u sva tri ciklusa studija. Drago nam je da u akademskom životu Novog Pazara i Sandžaka postoji interes i za nastavno-naučni pristup onome što je bosanski jezik, onome što je naša bošnjačka književnost i uopće onome što je kultura i identitet bošnjaka.“, naglašava prof. Kodrić.

Prorektorica dr. Amela Lukač Zoranić istakla da je ova posjeta od velikog značaja, naglašavajući da će zajednički projekti u mnogome doprinijeti razvoju bosanskog jezika na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

„Veoma je važna posjeta koju smo imali danas od strane delegacije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Bosne i Hercegovine samim tim što Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kao visokoškolska institucija koja realizuje nastavu na bosanskom jeziku, pored toga imamo i studijski program bosanski jezik i bošnjačka književnost, ovaj vid posjete je jako značajan jer saradnja koju je ova institucija imala i ranije a koju će unaprijediti u narednom periodu je od velikog značaja, kako za studente, tako i za nastavno osoblje jer zajednički projekti na kojima ćemo raditi će u mnogome doprinijeti samom razvoju bosanskog jezika i bošnjačke književnosti na ovoj visokoškolskoj ustanovi.“, ističe dr. Amela Lukač-Zoranić

Delegacija Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ posjetila je i Bošnjačko nacionalno vijeće i ured gradonačelnika Novog Pazara.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img