Home Vijesti ĐERLEK ZA PINK: Polovinom januara stiže oko pola miliona doza ruske vakcine...

ĐERLEK ZA PINK: Polovinom januara stiže oko pola miliona doza ruske vakcine i velika količina kineske

133
0

Ministarstvo zdravlja Srbije potpuno je spremno da obavi težak i ozbiljan plan masovne imunizacije građana, izjavio je danas državni sekretar Mirsad Đerlek i dodao da kada bude vakcinisano između 1,4 i tri miliona ljudi može se reći da je blizu pobjeda nad koronom.

Đerlek je rekao da će se imunizacija sprovoditi u tri faze i dodao da je u toku prva faza u okviru koje je planirano da de vakcinisnao 720.000 ljudi. Podsjeća da su prvi vakcinu primili korisnici gerontoloških centara, a da je imunizacija nastavljena sa zdravstvenim radnicima.

Ističe da je do sada bilo oko 20 vakcinalnih punktova u Beogradu, a da će od sutra takvi punktovi biti postavljeni i u opštim bolnicama širom Srbije.

“Od sutra ćemo imati više od 110 vakcinalnih punktova i postepeno povećavamo tempo vakcinacije kako bismo završili prvu fazu, u okviru koje planiramo da vakcinišemo i starije od 75 godina kojih ima između 300.000 i 350.000”, rekao je Đerlek za Novo jutro TV Pink.

U okviru druge faze, dodaje, planirano je da bude vakcinisano od 11 do 21 odsto ljudi, odnosno novih 740.000.

Tada će, kaže, biti vakcinisani stariji od 65 godina koji nisu obuhvaćeni prvom fazom, kao i službenici državne uprave i lokalnih samouprava, vojska, policija, prosveta.

Treća faza, objašnjava Đerlek, obuhvata vakcinaciju skoro 1,7 miliona ljudi, a tada je planirano da budu vakcinisani građani od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika, i mlađi od 50 godina koji imaju faktore rizika. U drugoj polovini januara u Srbiju stiže velika količina ruske vakcine Sputnjik V, 500.000 doza, kao i velike količine kineske vakcine.

Uvjeren je, kaže, da će državni vrh obezbediti i ostale vakcine koje su registrovane na tržištu, kako bi se vakcinacija u Srbiji brže sprovodila.

Kaže da je Institut za javno zdravlje “Batut” napravio plan vakcinacije i da će građani koji su obuhvaćeni tim planom na vreme biti obavešetni kada će moći da se vakcinišu i gde.

Na sajtu Ministarstva zdravlja će, dodaje, biti otvoren i kol centar gde će građani moći da se infromišu o procesu vakcinacije.

Upozorava da nas je kovid više puta iznenadio i da moramo biti oprezni jer bi nas, kako navodi, jedna greška mogla skupo koštati.

SANA