Home Vijesti Nova knjiga akademika Bačija u izdanju Matice bošnjačke – ZALOG SVJETLOSTI

Nova knjiga akademika Bačija u izdanju Matice bošnjačke – ZALOG SVJETLOSTI

134
0

Završetkom 2020. godine, još jedna knjiga akademika Fatmira Baćija publikovana je u izdanju Matice bošnjačke, a nosi naslov „Zalog svjetlosti“.

Knjiga sadrži devet tekstova autora u kojima na sa samo sebi svojstven način opisuje zbilju čovjeka i naroda, svog bošnjačkog i drugih, na Balkanu i šire, postavljajući pitanja i dileme, i skrivajući odgovore i rješenja za iste u historiji i bogatoj tradiciji vjere islama, a koji se na prvim čitanjima skoro i ne mogu uvidjeti.

Neki od naslova su: Jednostavna knjiga, Krajnost jednog kruga, Fenomenologija slobode, Razdoblje između dva koraka, Zalog svjetlosti, Dijalog – to je čovjek, Otrov na med balkanske demokratije, Poetičnost neizbježnog napretka, Pismo prijatelju zapadno od Istoka…

Kako i sam recenzent dr. Špetim Doda u uvodu knjige kaže „Fatmir Bači je nesumnjivo multidimenzionalna i poliedarska ličnost, jedan živahan i svestran um, čovjek nevjerovatno plodne i neumorne kreativnosti, osoba sa izvanrednim kulturnim ostvarenjima. On je pjesnik, pisac, pripovjedač, fabulista, esejist, književni i umjetnički kritičar, kolumnista; on je, također, prevodilac, slikar, scenarista, precizan i probojan čitalac, pronicljiv posmatrač, osoba u potrazi za mudrošću koja je predana Istini. Ima još puno toga. Fatmir Bači je čovjek duboke religiozne posvećenosti. On je žarki i predani musliman koji praktikuje vjeru: duboko je posvećen Allahu i Njegovim poslanicima (neka je Božiji mir i spas na njih), i on (Fatmir) voli, pomaže i prašta svim ljudima iz jednog jedinog razloga: da dostigne zadovoljsto Allaha. Stoga, sama ličnost Fatmira Bačija i dimenzije njegove obilne kreativne aktivnosti se mogu sagledati na mnogo načina i iz mnogo uglova.“

Kompletan prikaz knjige možete pročitati u novom broju Glas islama.
Knjiga se može kupiti u knjižarama „El-Kelimeh“ ili poručiti putem interneta, na web stranici www.kelimeh.org, ili putem e-maila: kelimeh.urednistvo@gmail.com.