Predsjednik Mešihata gostovao u Temi dana na Sandžak TV

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gostujući na Sandžak televiziji u Temi dana, 05.01.2021. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić govorio je o značajnijim aktivnostima Islamske zajednice u protekloj turbulentnoj godini; odnosu Mešihata prema sandžačkoj dijaspori; ponovnim pokušajima uzurpiranja vakufske imovine; ponašanju lokalne samouprave, zakonodavne i izvršne vlasti prema Islamskoj zajednici, te odnosu državnih organa prema rješavanju problema dvojnih standarda.

Na pitanje kako bi ocijenio 2020. godinu, između ostalog, muftija Dudić je, i pored pandemije i vanrednog stanja, okarakterisao kao najsupješniju kada su projekti Islamske zajednice u pitanju, poput zekata, sadekatu-l-fitra i kurbana, naglasivši da je zbog nastale situacije akcenat bio na humanitarnim aktivnostima kada je, uglavnom zahvaljujući dijaspori, oko 13.000 porodica dobilo prijeko potrebnu pomoć u vidu prehrambenih paketa, stotinu tona brašna, besplatne lijekove u gradskim apotekama.

Govoreći o odnosu Mešihata prema sandžačkoj dijaspori, muftija Dudić je istakao svoj ponos Sandžaklijama ozbiljno organiziranim u svojim džematima, nazvavši ih Nuhovom lađom za Bošnjake u dijaspori, naglasivši da je najveći dio pomoći sandžačkom narodu u toku pandemije došao upravo iz dijaspore, a posredstvom Mešihata i CHR Hajrat. Međutim, naglasio je on, osim od strane Islamske zajednice, dijaspori se posvećuje mala pažnja, naročito kada za praznike dolaze u svoj kraj, objašnjavajući to činjenicom da 95% njih podržava projekte Mešihata, pa lokalne samouprave, nažalost, nisu zainteresirane za ovaj značajni dio sandžačkog korpusa.

S obzirom da je nedavno pokušana uzurpacija vakufskog dobra kod Velikog groblja, kao i katastarska prevara u cilju izuzimanja vakufske parcele na Dohoviću radi dalje prodaje, predsjednik Mešihata je tim povodom poslao ozbiljnu poruku i upozorenje pojedinim sudijama i advokatima koji rade na pravnom pomaganju otimačine vakufske imovine da će im imena ostati upisana crnim slovima za buduće generacije, te da će se Islamska zajednica kao nikada do sada organizirati u odbrani vakufa bez obzira kakve sudske odluke budu donijete.

Na pitanje kako izaći iz pravne ujdurme oko vlasništva nad vakufskom imovinom koju državni organi potenciraju, muftija Dudić je podsjetio da 82% džamija pripada legalnoj, legitimnoj i tradicionalnoj Islamskoj zajednici, a da se otetih 18% mora što prije vratiti, te da je svima jasno ko je pravi i jedini vlasnik vakufske imovine, naglasivši da svako ko je digao ruku na Islamsku zajednicu digao je na sebe, ponovo pozvavši one koji su prevareni da se vrate u saf koji su napustili. Također, istakao je da muslimani iz svog vokabulara trebaju izbaciti pojam „dvije islamske zajednice“ jer postoji samo jedna Islamska zajednica, a da je sve drugo prevara, obmana, izdaja i bolest.

Govoreći o odnosu Gradske uprave prema Islamskoj zajednici, predsjednik Mešihata je iznio svoje razočarenje činjenicom da je gradonačelnik, koji bi trebao biti svih građana, davao nesebičnu podršku paravjerskoj tvorevini te prisustvovao njihovim skupovima. Podsjetio je da je za ovih 13 godina agresije na Islamsku zajednicu mnogo znoja i suza proliveno, mnogo truda i dova uloženo da bi se, ponovio je, dopustilo korumpiranim sudijama da donose presude na štetu muslimana i vakufa. Ocijenio je da se u Policijskoj upravi osjećaju pozitivni pomaci, ali da će se pravi efekat postići tek kada se Policija očisti od onih koji sarađuju sa kriminalcima i narko-dilerima.

Na kraju gostovanja, na pitanje da li država želi rješavati problem paralelizma u Islamskoj zajednici i šta očekuje u tekućoj 2021. godini, muftija Dudić je podsjetio da su pojedini državni organi učestvovali u pokušaju razbijanja Islamske zajednice te da aktuelna vlast mora riješiti taj problem, kako zbog provođenja Ustava i Zakona koji regulišu jedinstvo vjerskih zajednica, tako i zbog nje same. Što prije izbriše ovu nepravdu, to će ovoj državi biti lakše, završio je svoje gostovanje predsjednik Mešihata na Sandžak televiziji, uputivši dovu da tekuća 2021. godina bude godina berićeta i svakog napretka Islamske zajednice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img