Home Vijesti BS predložila pa nije glasa za Rezoluciju o Srebrenici – SPP uputio...

BS predložila pa nije glasa za Rezoluciju o Srebrenici – SPP uputio poziv na zajedničko djelovanje po pitanju Srebrenice

141
0
Rezultati glasanja
Rezultati glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je predložila Bošnjačka stranka nije dobio podršku većine u Parlamentu Crne Gore. Situacija bi mogla biti drugačija da su predstavnici Bošnjačke stranke i DPS-a prisustvovali glasanju, jer bi sa glasovima poslanika koalicije “Crno na bijelo” imali 42 glasa, tj. većinu potrebnu za usvajanje Rezolucije.

Poslanici koalicije “Crno na bijelo” čiji je član i Stranka pravde i pomirenja, Božana Jelušić i Suada Zoronić podržali su Rezoluciju. Iz SPP-a poručili da će tako uvijek i biti, te da je Bošnjačka stranka je svjesno oborila Rezoluciju kako bi i dalje nastavila manipulisati žrtvama genocida u Srebrenici.

Poslanici Bošnjačke stranke i DPS-a nisu prisustovali sjednici na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o Srebrenici
Poslanici Bošnjačke stranke i DPS-a nisu prisustovali sjednici na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o Srebrenici

– Nakon što je njihov prijedlog rezolucije došao u skupštinsku proceduru, BS se nije udostojila čak ni da se pojavi na licu mjesta i glasa za prijedlog koji su oni sami podnijeli. Na taj način su stavili do znanja da oni ne žele da se pravno i suštinski riješi pitanje Srebrenice, već samo žele kako njima odgovara koristiti tu priču u dnevno-političke svrhe. Koliko su to iskreno ili po meni neiskreno uradili govori činjenica da ta rezolucija, i ako bi bila usvojena u skupštini Crne Gore ona ne bi zaustavila dalje negiranje genocida u Srebrenici, jer rezolucija nije nešto što bi povlačilo krivičnu odgovornost pojedinaca koji bi negirali taj strašni zločin genocida. Da je bilo iskrenosti oni su mogli sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima sa kojima su činili psolutnu vlast već 12 godina nešto tako i uraditi, ali su se sjetili sada toga nakon što su izgubili vlast i što žele dokazivati kako je nova skupštinska većina, ustvari, pročetnička, ili neka fašistička koja ne želi pomirenje svih naroda u Crnoj Gori, ističe Jakupi.

Jakupi je podsjetio da je Stranka pravde i pomirenja još ranije izradila Prijedlog zakona koji predviđa krivičnu odgovornost za sve koji negiraju genocid u Srebrenici. Prijedlog zakona bi se pred poslanicima mogao naći već u martu. On je pozvao Bošnjačku stranku da zajedno nastupe po ovom pitanju i da sa svojim koalicionim partnerima podrže ovaj Zakon čime bi se stavila tačka na korišćenje Srebrenice u dnevno-političke svrhe.

– Mi smo sigurni da, ako su iskreni, i ako žele da zaštite svoj narod, jer Srebrenica nije politička priča oko koje treba da se razilaze bošnjačke stranke, bez obzira kakve stavove imali po drugim pitanjima. Ako žele suštinski da riješe ovaj problem oni će podržati naš prijedlog zakona sa svojim koalicionim partnerima i glatko će biti izglasan naš prijedlog zakona i tu će se konačno u Crnoj Gori staviti tačka na ovu krupnu priču. Naše mišljenje je da, ovo što su oni uradili, u najmanju ruku vid politikanstva koji su koristili u ovoj situaciji, zapravo koristili da dobiju samo jeftine političke poene, ali čini mi se da je narod prepoznao njihovu neiskrenost i da im se to samo vratilo, zaključuje Jakupi.

Poslanički klub "Crno na bijelo"
Poslanički klub “Crno na bijelo” spremio Zakon kojim će negiranje genocida u Srebrenici biti krivično djelo