Home Vijesti Premijera pozorišne predstave „Ako dugo gledaš u ponor“

Premijera pozorišne predstave „Ako dugo gledaš u ponor“

214
0

U Galeriji Multimedijalnog centra organizirana je press konferencija povodom premijere pozorišne predstave „Ako dugo gledaš u ponor“ po istoimenom romanu Enesa Halilovića.

Glumci Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru premijerno će predstavu čiji je reditelj Zlatko Paković, odigrati u nedjelju 27. decembra.

„Ja sam pošao od romana i koristio sam roman kao materijal, kao što je pisac koristio stvarnost svoju za materijal, ja sam koristio roman kao pomoćno sredstvo za proučavanje same stvarnosti jer je on u svom romanu dao nekoliko vrlo važnih uglova za posmatranje te stvarnosti. Kroz priču o odrastanju jedne djevojčice u siromašnoj porodici, do njenog punoletstva, mi vidimo kako klasna pripadnost postaje sudbina, kako čovjek biva osuđen na ono kako je rođen, što je ključno rušenje onoga svega o čemu govorimo a to su ljudska prava, vidimo da položaj naš u društvu najviše zavisi od toga u kojoj smo porodici rođeni i u kojoj smo sredini rođeni.“, istakao je Zlatko Paković.

Predstava prati priču iz vremena devedesetih i teškoće sa kojima se narod tada suočavao.

„Klice mnogo čega što nam se danas dešava nalaze se u tim godinama kada je ovo društvo preživelo jedan veliki šok i iz mira otišlo u ratno stanje, a kasnije će posle 2000. godine doživeti drugi šok koji se rijetko kada dešava a to je preraspodjela imovine. Kao što dobro znate mi smo nekada imali društvenu imovinu koja je pripadala svima nama, preko noći ta društvena imovina postala je privatna imovina, sjećate se da su ljudi za 3 eura kupovali nekakve dobre fabrike i to je jedan veliki šok za društvo. Moja priča je priča o malom čovjeku, o običnom čovjeku, međutim nijedan čovjek nije toliko mali da bismo rekli da je mali, priča o običnim ljudima, o siromašnim ljudima koji su se našli u vrtlogu jednog teškog vremena čije posljedice i danas osjećamo.“, kazao je Enes Halilović.

Ova predstava je zajednički projekat Regionalnog pozorišta i Kulturnog centra iz Novog Pazara.

„Želja naša je bila da više radimo na prestavama kao što je bila „Bojte se Allaha“ Ćamila Sijarića, predstava koja je bila prošle godine tako i ova Enesa Halilovića, željeli smo da naše pisce pretočimo u jedno djelo jer ova priča se mogla naći i u Beogradu i u bilo kojem Kulturnom centru, mi smo dogovorili da što prije napravimo jedno pozorišno djelo koje će biti u koprodukciji sa Regionalnim pozorištem i Kulturnim centrom.“, naglasio je Husein Memić.

Mislim da će ova predstava probuditi ljude da razmisle o svemu što se dešava, istakla je glumica Lemana Bećirović.

„Nemoguće da jedan čovjek pokrene sve, prosto moramo svi zajedno u tome učestvovati, kao što ova predstava nije mogla sama da se izvede, prosto treba više ramišljanja, svi smo mi različito vidjeli te likove i onda smo došli do neke zajedničke suštine, nekih zajedničkih stvari i spojili smo ih kako smo umeli u tom trenutku, možda ćemo za 10 godina ako bude trajala predstava, to uraditi na neki drugi način. Možda ćemo, ja se nadam za nekih par godina naći neko bolje rješenje za tu Nejru, da je moglo sve drugačije da se desi i da imamo mjesto i vrijeme i da kažemo, eh sad da je ta Nejra bila živa, sad sve te Nejre koje su žive imaju drugi način, mogu da se spasu iz te bede i tog ništavila.“, istakla je Lemana Bećirović.

Premijera je zakazana za nedjelju u 18 časova, a prva repriza za ponedeljak u isto vrijeme.