Home Vijesti Dr. Pramenković: Budžet ne može zadovoljiti potrebe građana ukoliko sredstva “isparavaju”

Dr. Pramenković: Budžet ne može zadovoljiti potrebe građana ukoliko sredstva “isparavaju”

146
0

Dr. Misala Pramenković, odbornici Stranke pravde i pomirenja, kazala je danas da je budžet je najznačajniji dokumet koji lokalna samouprava donosi u jednoj kalendarskoj godini. Upozorila na nesrazmjerno finansiranje pojedinih oblasti.

– Činjenica je da se za određene nejasne stavke daju jako visoki iznosi, a mi ne znamo šta se time finansira, pa smo čuli da se za oblast kulture i informisanja izdvaja dva miliona eura, a znamo da je tu mogućnost za zloupotrebu velika kroz finansiranje određenih tendencioznih medija. Sa druge strane izdvajanja za neke institucije od suštinskog značaja je jako malo. Za sve vjerske zajednice predviđeno je milion i po dinara, a sa druge strane imamo posebnu stavku u budžetu gdje se SEDA-i dodjeljuje više od 15 miliona dinara. Ja SEDA-u kao regionalnu razvojnu agenciju nisam našala ni u direktnim, a ni u indirektnim korisnicima, niti u ostalim korisnicima, a svake godine je budžet tretira.

Dr. Pramenković se osvrnula i na afere koje potresaju Gradsku upravu, a odnose se na nenamjensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotrebu javnih nabavki, zbog čega su pojedina lica bila lišena slobode i privedena u posebno Odjeljenja za borbu protiv korupcije Suda u Kraljevu.

– Smatram da je pitanje transparentnog i odgovornog trošenja sredstava nešto što je jako značajno. Nijedan budžet neće biti dovoljno obiman da sve potrebe građana potkrijepi posebno ukoliko taj budžet curi i to od strane onih koji imaju obavezu da ta sredstva koriste na odgovoran način. Zabrinjava reakcija gradonačelnika u pogledu hapšenja određenih ljudi kada je g. Biševac odmah nakon što je informacija izašla u javnost kazao da stoji iza tih ljudi, da je siguran u njih kao u sebe. Da li glava kuće, odgovorna osoba tako kaže? Na vašem mjestu neko drugi bi se zabrinuo, pa bi rekao “meni je drago da sam došao do tih informacija, sve ćemo ispitati”… a mi imamo činjenicu da državni organi ukazuju na nešto, jedan od službenika priznaje krivicu za krivično djelo, a gradonačelnik kaže ja sam siguran u te ljude. Tu nešto nije u redu.