Home Vijesti FIS obilježio Međunarodni dan arapskog jezika

FIS obilježio Međunarodni dan arapskog jezika

282
0

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru organiziran je prigodan program u povodu obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika.

Sa Fakulteta za islamske studije ističu da je cilj organiziranja programa približavanje arapskog jezika i kulture.

„Kao što samo ime fakulteta kaže „Fakultet za islamske studije“, neminovno je poznavanje arapskog jezika kako bismo izučavali islamske studije, samim tim od izuzetne je važnosti učenje arapskog jezika i naš fakultet mu pridaje veliku važnost. Od prirode arapskog jezika jeste da je on izuzetno težak jezik, međutim veliko je interesovanje kod brojnih učenika za izučavanje ovog jezika zbog njegovog bogatstva i velike ljepote u izražavanju kao i zbog toga što je kuranski jezik.“, istakao asistent Kerim Prepoljac.

„Već godinama unazad Fakultet za islamske studije prigodnim programom obilježi Dan arapskog jezika, kao što ste imali prilike da vidite, to smo i danas učinili. Naš današnji program bio je na arapskom jeziku i o ukazuje koliko je zapravo važan arapski jezik, samim tim znamo da je Kur’an objavljen na arapskom jeziku, da je ovaj plemeniti govor bio govor našeg Poslanika a.s. tako da znamo i da ćemo biti počastvovani da ćemo u Dženetu govoriti arapskim jezikom. Iako je arapski jezik težak imamo veliku zainteresovanost studenata koji marljivo rade i trude se a to pokazuje i veliki broj studenata koji idu na kurs arapskog jezika koji djeluje u sklopu našeg fakulteta i samim tim to ukazuje na to koliko studenti vole i imaju veliku želju da nauče ovaj plemeniti govor.“, kazala studentica Hafsa Bećirović.

Arapski jezik govori skoro pola milijarde ljudi širom svijeta. Službeni jezik je u 27 država svijeta i trenutno je peti jezik po rasprostranjenosti u svijetu.