Home Vijesti Tandir: SPP će podržati budžet jer će se raditi na realizaciji projekata...

Tandir: SPP će podržati budžet jer će se raditi na realizaciji projekata bitnih za Sandžak

166
0

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2021. Narodni poslanik Samir Tandir kazao da će Stranka pravde i pomirenja podržati budžet jer su njime predviđena sredstva za realizaciju nekoliko bitnih projekata u Sandžaku.

“Zbog istine, obzirom da su neki prethodnici govorili da su opštine u Sandžaku zapostavljene ovim budžetom, naravno ja bih volio da svaka dobije po milijardu dinara i tako bi svako želio za svoje mjesto. Ali hoću da istaknem zašto ćemo mi glasati za ovaj budžet. Zato što on predviđa 10 i po milijardi za nastavak autoputa Požega-Preljina, od kojeg će korist imati sve građanke i građani, posebno iz Sandžaka. Također predviđa rekonstrukciju magistralnog puta Novi Pazar – Tutin, predviđa izgradnju gasovoda prema Novom Pazaru i Tutinu, zar to ne zaslužuje da podržimo? Zar zbog tih projekata ne zaslužuje da glasamo ovdje. Lokalna samouprava opštine Prijepolje dobiće 443 miliona dinara iz budžeta, Sjenica 415 miliona, Priboj 294 miliona, Nova Varoš preko 100 miliona. To su zaista ozbiljne brojke. Da li bih ja volio da to bude još više? Naravno da bih. Da li je to sada moguće? Mislim da nije. Borićemo se kroz rebalans, kroz davanja iz budžetske rezerve.”

On se osvrnuo i na rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća kazavši da javnost treba da ima veći uvid u rad ovog nacionalnog savjeta.

“Što se tiče nacionalnih savjeta, postojanje njih je dokaz vladavine prava, demokratije i politike prema nacionalnim zajednicama. Naravno da i njima više treba sredstava, ali i svaku instituciju u Republici da pitamo da li im treba veći budžet, sigurno bi kazali da im treba. Međutim, ono što je problem kod Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jeste transparentnost u radu. Zašto sjednice BNV-a nisu javne? Ako imamo situaciju da je ovaj Parlament javan, da ga prenosi Javni servis, imamo i situacije da se i lokalni parlamenti prenose, zašto se ne prenose u direktnom prijenosu sjednice BNV-a? I želim da postavim još jedno pitanje: Šta bi se desilo kada bi ovdje vladajuća većina izglasala da lideru opozicije bude oduzet mandat, što se desilo u BNV-u. Da li je to urađeno po zakonu? Pa i zakon je loš i treba ga mijenjati. Iz svega navedenog, poslanici SPP-a, mi koji dolazimo iz Sandžaka, glasaćemo za ovaj prijedlog budžeta”, kazao je Samir Tandir.

Izvor: SANA