Home Vijesti Tandir o budžetu, ukidanju zabrane zapošljavanja i skijalištima u Sandžaku

Tandir o budžetu, ukidanju zabrane zapošljavanja i skijalištima u Sandžaku

123
0

Narodini poslanik Stranke Pravde i pomirenja Samir Tandir kazao da je pred Vladom mnogo izazova, od nezaposlenosti do iseljavanja.

– Radujemo se kad dolaze investicije u sve gradove Srbije kao što sam i rekao ali naravno najviše volimo da se to dešava u našem gradu i da spriječimo iseljavanje jer imamo svakodnevno iseljavanje iz svakog grada u Sandžaku, imamo redovne linije i autobuse i kombi prevoznike koji prevoze mlađu populaciju onaj najvitalniji dio društva idu ka Evropi. Što se tiče zakona o budžetskom sistemu želim da istaknem da je to važan zakon i za koji ćemo glasati, a koji omogućava povećanje penzija u iznosu od 5,9 % od nove godine ali i povećanje plata u zdravstvu i javnom sektoru u iznosu od 5%.

O ukidanje zabrane zapošljavanja Tandir istakao da lokalne samouprave imaju u unutrašnjosti veliki problem zbog zabrane koja je do sada postojala.

– Posebno načelnici Opštinskih uprava i direktori lokalnih javnih preduzeća jednostavno nemaju više kome referate u upravama da povjere. Bukvalno u jednom odjeljenju imamo po jednog zaposlenog. Mogu da navedem primjer opštine Prijepolje gdje u lokalnoj samoupravi fali preko 30 zaposlenih. Znači, ne možemo da napravimo da lokalna samouprava servis građana ukoliko nemamo ljude koji će izvršavati sve ono što je lokalnoj samoupravi povjereno.

Što se tiče davanja kredita i glasanja za zakon Skijališta Srbije hoću da istaknem da javno preduzeće Skijališta Srbije jako dobro radi ali se i to tiče lokalne uprave i lokalne samouprave.

„Ne želim da slika Srbije bude samo javno preduzeće Skijalište Srbije. Svaka čast Kopaoniku, Zlatiboru, Tari. Međutim moramo sistemski razmišljati i pokrenuti manje centre. Kao neko ko se aktivno bavi zimskim sportovima mogu postaviti pitanje koliko građana i građanki može da plati ski pas, a to je pravo pitanje za razmišljanje za Vladu. Na Kopaoniku je od 50 do 100 eura dnevni kao i na Zlatiboru. Pokretanjem tih manjih centara, a koji neće biti komercijalni već će prvenstveno već će biti sportsko-obrazovni edukativni, kao što smo imali pionirske centre u bivšoj Jugoslaviji. Tu želim da govorim o velikim šansama i velikim prirodnim mogućnostima koje imaju sandžačke opštine, a posebno ću istaći mjesto Jabuka kod Prijepolja, a koje je bilo najveći pionirski centar u bivšoj Jugoslaviji. Moramo vidjeti kroz Ministarstvo trgovine i ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i kroz javno preduzeće, gdje će koordinaciono tijelo raditi sa lokalnim turističim organizacijama. Svi imamo problem sa našim mališanima, našom djecom, koja sve više pažnje posvjećuju kompjuterima i drugim sredstvima savremene komunikacije u odnosu. Tu vidim šansu kada je u pitanju planina Zlatar kao i ski centar Žari kod Sjenice, a znamo da najveći broj reprezrntivaca u nordijskim disciplinama dolazi iz tog dijela. Želim da ovo bude tema i za razmišljanje ali i nešto na čemu ćemo raditi.