Home Vijesti Započeta ekshumacija albanskih žrtva na lokaciji Kiževak kod Raške

Započeta ekshumacija albanskih žrtva na lokaciji Kiževak kod Raške

148
0

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine započeta ekshumacija tijela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji na području rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestala lica.

Lokaciju Kiževak danas su obišli predsjednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. EULEX je uputio zahtjev Međunarodnom komitetu Crvenog Krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je uslijedio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Podsječamo da su od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.