Home Vijesti Dr. Fehratović o odluci Ministarstva – Ko pokušava vratiti korumpiranu vlast u...

Dr. Fehratović o odluci Ministarstva – Ko pokušava vratiti korumpiranu vlast u Sjenici

173
0

Narodni poslanik Stranke Pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u svom obraćanju u Skupštini R. Srbije istakao važnost Agencije za energetiku i svim njenim ovlašćenjima shodno tome da je energija jedna od ključnih resursa kojim raspolaže država i koji može pomoći u izgradnji onih sredina koje su siromašnije, a čiji tereni su bogati.

– Ovdje prije svega mislim na Opštinu kakva je Sjenica, a koja ima jedan od najboljih resursa, resurs uglja Štavalj sa prečnikom od preko 30 kvadratnih km. Ono što je vrlo važno i za šta treba postaviti pitanje jeste ako za svakom tonom, a koja se izvuče iz tog rudnika, renta treba biti minimum 5%, logično bi bilo da se za svaku od tih 5% jedan dio sredstava izdvoji i za razvoj lokalne zajednice. Posebno lokalne zajednice koja je ugrožena i koja se bori sa tako sirovim uvjetima života. Ne spominjem bez razloga Sjenicu jer smo juče govorili o velikim malverzacijama, korupcijskim radnjama bivših vlasti, a koje su zavile u crno ovu siromašnu opštinu u Sandžaku. Ostavili su milionske dugove, a to je utvrdila i državna revizorska agencija sa preko 262 miliona nenamjenskih sredstava, a koji su trebali poslužiti za građane i samo poboljšanje njihovih uvjeta življenja. Treba se spriječiti bilo kakva mogućnost da oni koji su napravili takva djela budu na bilo kakvoj poziciji i da i dalje to rade kao i da nanose štetu građanima.

Imamo činjenicu da je ova Vlada opredijeljena za borbu protiv korupcije i kriminala, zato jako čudi ono što se jučer dogodilo, a to je da smo iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili jedan dokument koji pokušava na neki način podržati one koji su napravili sve te koruptivne radnje, dodaje dr. Fehratović.

– Ovdje ćemo konkretno reći da je riječ najvjerovatnije o gospodinu koji je u prethodnom mandatu obnašao funkciju državnog sekretara u ovom Ministarstvu, Ivanu Bošnjaku, a sa kojim smo mi jako dobro upoznati, a koji je mnogo puta do sada stranci SDA Sulejmana Ugljanina omogućavao da zloupotrebljava BNV, da se to predstavničko tijelo Bošnjaka pretvori u centralu SDA ne poštujući izborne volje i kršeći ustavni i zakonski poredak R.Srbije. Vjerovatno je i u ovom slučaju došlo do toga jer oni koji su obnašali bivšu vlast, a to su SDA i SDP u Sjenici, pokušali su napraviti neki performans i to legalizirati na neki način. Tadašnji ministar Ružić je odbio da primi takve ljude, a Ivan Bošnjak u desetom mjesecu ih je primio i dao im je nekakvu nadu da će oni ustvari odnijeti pobjedu. Sadašnja ministrica, a nekadašnja koleginica Marija Obradović vjerovatno nije ni imala dovoljno vremena da se upozna sa svim detaljima ove situacije i zbog toga je pred nju došao i taj papir koji je potpisala. Ili je pak ovdje situacija drukčija ili jednostavno neko želi da tu korumpiranu vlast, a koja je ojadila i budžet građana Srbije, a posebno budžet građana Sjenice, održi po svaku cijenu. Pored toga što su na svakakav mogući način uništili i uništavali u prethodnom periodu i Sjenicu a samim time i sve građane Sandžaka ali i građane R. Srbije. Vrlo je važno da znamo o čemu se radi, da li je ovdje riječ da su neki recidivi nekih bivših sistema ostali u ovom sistemu i na taj način hoće da se osvete građanima i da produže i zaštite one sa kojima su zajedno manipulativnim stvarima prilikom raznih afera, ili neki dogovor koji po svaku cijenu želi da očuva SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, kazao je dr. Fehratović.