Akademik Zukorlić: SPP je nadolazeća snaga, naš konačni uspjeh predstavlja svjetlo na kraju tunela i za Sandžak i za Srbiju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Akademik Muamer Zukorlic, potpredsjednik Skupstine Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja bio je gost emisije “Dobro jutro Srbijo” na Happy televiziji gdje je govorio na temu “Između vlade i opozicije”. Komentarišući izbor na mjesto potpredsjednik Skupstine Srbije, Zukorlić kazao da će ovu funkciju obavljati na najbolji mogući način.

– Ja sam bio narodni poslanik u prošlom sazivu i nastojao sam da budem najbolji narodni poslanik, to je inače moja životna ideja, nije važno šta ću zadužiti, ako to prihvatim ja ću nastojati da ga obavim na najbolji mogući način i siguran sam da na neki način to dobija na svom nivou, naravno unutar sistema ću se boriti što nije lahko, izboriti se sa tim već postojećim navikama, dakle degradirana je Skupština između ostalog, ali kažem neću se baviti time što nas napadaju spolja već šta mi to možemo iznutra da promijenimo.

Akademik Zukorlić kazao da su rezultati izbora Stranke pravde i pomirenja najpozitivniji šok koji se desio, jer je SPP jedina stranka koja je udvostručila politički rezultat na izborima bez vlasti.

– Još važnije je što smo mi nadolazeća snaga, ova dvojica (Ugljanin i Ljajić) su potrošena roba, oni će polako da nestaju kao što je to evidentno. Zato ja nisam hrlio da uzmemo neku veliku vlast po drugim opštinama, mogao sam se ja lahko uvaliti kao drugi, kao treći i tako dalje, želio sam da dobijemo jednu opštinu kao šansu i dobili smo u Sjenici, mi smo prosto oslobodili Sjenicu. Sjenicu SDA Ugljanina drži preko 20 godina, znate vi šta je tamo pronađeno, vi to ne možete da vjerujete. Sedam godina nije revizorska institucija dolazila u kontrolu što je zakonski neprihvatljivo i što se mora ispitati, to sam traćio prije neki dan u Skupštini, da se preispita zašto revizorska institucija nije dolazila u kontrolu trošenja budžeta, tamo je katastrofa. Na poziv naše stranke, sada nove vlasti, oni su došli prije mjesec dana i samo za dva dana kontrole oni su otkrili preko 2.000.000 eura zloupotrebe i krađe budžetskih sredstava, to je nevjerovatno. Imate konkretne primjere prošle godine, Ministarstvo za turizam je uplatilo nekih 10.000.000 za ski stazu u Sjenici, traže se te pare, nema im traga, nije da su one nenamjenski potrošene, taj novac je prosto nestao, on je prosto pokrade, to je bila tamo uobičajena praksa.

Komentarišući pitanje djelovanja poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka, Zukorlić kazao da se o njima se dogovara u Ankari i u Tirani, te da su oni eksponenti koji treba da stvore jedan privid.

– Pojava naše stranke i njen uspjeh je zapravo to što predstavlja svjetlo na kraju tunela i za Sandžak ali vjerujte i za Srbiju i zato mi nismo htjeli ostati zakovani u taj nacionalni-etnički tor jer ja ne mogu da pristanem na ovu nacionalističku ko će koga više da nagrdi. Vi znate kako bi sada izgledalo da ja svoju retoriku okrenem protiv Srba ili kada bih ja htio igrati ono što igra Kamberi ili Ugljanin, ja bih to odradio 10 puta bolje. Ja kad bih iznio zastavu, ja je ne bih sklonio ni pod silom. On je iznio zastavu i kad mu je malo dreknuo Dačić, on je isto kao onaj loš učenik odmah sakrio zastavu. To su dogovorene provokacije sa njihovim šefovima, hajde vi glumatajte, mislim da je to efektno i za degradiranje same opozicije u Srbiji jer ako vam je Kamberi opozicije onda možete mislim kakva je opozicija.

Akademik Zukorlić kazao da je u politici kako bi pokazao da je moguće dati prednost budućnosti, a ne zaboraviti prošlost.

„Ja sam u politici amaterski, ne želim da u tome šravim životnu karijeru, ja sam tu došao vaspitački i zato forsiram duhovno-pedagoški intelektulni diskurs, znajući da se na ovom diskursu ne dobijaju masovni glasovi, masovni glasovi se dobijaju na požarima, vatrometima, bombama, petardama, a to se ustvari postiže izjavama mržnje, izjavama uvreda i tako dalje. Od mene to neće dobiti, ja želim svojoj zajednici da ponudim jednu mapu puta koja je najbolja, da pokažem da je moguće i posle zlih 90-tih i posle 100 godina krvi i svađe među Bošnjacima, Srbima i drugim narodima, da je moguće dati prednost budućnosti, a ne zaboraviti prošlost, a ne negirati ili odustati od sopstvenog identiteta već naći tu mjeru i i.“

Govorio o principima i odnosu prema kriminalcima.

„Moj princip, moj kodeks je da se ja sa kriminalcima i narkodilerima ne pozdravljam, znate koliko je Novi Pazar mali grad, ja njima ne pružam ruku, ja se sa njima ne pozdravljam, ja neću ući u prostoriju gdje sjedi narkodiler, to je moj princip.“

Akademik Zukorlić se na kraju osvrnuo na fenomen Sandžaklija, kazavši da da biti Sandžaklija znači biti najsposobniji na svijetu.

– Sandžaklije su odbranile Sarajevo, to je sposobnost, oni gdje god jesu oni su odani, oni su spodobni. Naravno, Sandžaklijama samo fali institucionalni kapacitet, mi smo posle pada Osmanlija dobili volju, rečeno raspuštena banda, preživljavajte. Mi smo 100 godina vježbali preživljavanje i zato Sandžakliju da baciš u Amazoniju, on će postati poglavica tog plemena za 10 godina, prema tome to je sposobnost koju sada iz individualiteta treba umrežiti u kolektivitet i samo to nama fali, to je ono što ja sada radim. Zato sam osnovao institucije od vrtića do univerziteta, to nimalo nije lahko, to je kao da pravite ekipu od 11 kapitena, to je jako teško i to je naš glavni problem. Zato ja kažem naši idu u Sarajevo jer ovdje nemaju kome da komanduju jer se svi rađaju kao komandanti, pa mi se Bosanci ljute.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img