Home Vijesti Prof. Tripkov na IUNP: Interesovanje za grafički dizajn je ogromno

Prof. Tripkov na IUNP: Interesovanje za grafički dizajn je ogromno

105
0

U Velikoj sali IUNP izložba „Plakati” makedonskog umjetnika, programskog direktora Skopskog kreativnog festivala i nacionalnog koordinatora za kreativne industrije u Ministarstvu kulture Republike Sjeverne Makedonije, profesora Laze Tripkova bit će postavljena do 4. decembra. Saradnja dva ugledna univerziteta traje dugo I uspješno. Interesovanje za grafički dizajn je ogromno.

 

Ja sam prijatno iznenađen zato što je ova sredina na mene ostavila takav utisak da se sve dešava samo ako postoji volja. To je bitno jer stvara blizinu, bliskost s ljudima. To je nešto što nam nedostaje pogotovo u doba korone kad hoćemo ući u bliži socijalni krug. Što se tiče univerziteta, načina i princip rada kad sam se upoznao bliže i sa studentima i odradio jednu prezentaciju, predavanje pa razgovor kojeg smo potom vodili demonstrira jedan ozbiljan pristup što se tiče likovne  a u isto vrijeme i primijenjene umjetnosti. To su dvije tendencije koje vode I pokreću današnju likovnu modernu scenu, evropsku, regionalnu ili uopšte svjetsku. To je nešto što nas čini odgovornim prema društvu, državi I promoviše finu stranu života. Atmosfera  na IUNP je prijatna i čim uđete suočavate se s čistinom prostora. Meni ovaj prostor ostavlja utisak jedne moderne čistoće, kaže prof. Laza Tripkov, International Balkan University

Prema riječima prof.dr. Džemila Bektović, historičara umjetnosti IUNP S obzirom na intenciju Internacionalnog da otvori Departman za grafički dizajn, kao i zbog interesa koji se rađa među mladima  željeli smo ubryati taj proces. Jedan od načina bio je da tokom predavanja prikaže i svoj put od njegovog razvoja sve do toga kako studenti mogu iskoristiti grafički dizajn i tokom trenutnih studija umjetnosti.