Skupština raspravlja o raspodjeli i ulaganjima vrijednim 700 miliona eura, od bošnjačkih stranaka prisutna samo SPP

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o ratifikaciji sedam sporazuma čija vrijednost iznosi 700 miliona eura. Poslanik SPP-a Samir Tandir kazao da žali što u Paralmentu nema predstavnika ostalih bošnjačkih partija, obizrom da se govorio o važnim temama. 

– Sam naslov prijedloga zakona, hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19, podrška naporima Vlade Republike Srbije na ublažavanje pandemije, energetska efikasnost, vodosnabdijevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – to su teme koje se tiču svake građanke i svakog građanina i zato mi je jako žao što predstavnici drugih bošnjačkih stranaka danas nisu ovdje u Parlamentu, jer problem vodosnabdijevanja u Tutinu, problem otpadnih voda u Novom Pazaru i Prijepolju ne možemo riješiti politikanstvom, već dijalogom ovdje u Parlamentu, a posebno ako imamo u vidu činjenicu da je ministar finansija, kao neko ko je najodgovorniji za sprovođenje budžeta danas ovdje prisutan.

Tandir kazao da kada je riječ o borbi protiv Covida-19 ključno formiranje nove mreže zdravstvenih ustanova.

– Moramo primarnu zdravstvenu zaštitu približiti običnom građaninu. Svi građani u Srbiji su ponosni na zdravstvene ustanove koje mi imamo ovdje u Beogradu – Institut za ortopediju Banjica, VMA, Klinički centar, to su ustanove gdje zaista imamo vrhunsku zdravstvenu zaštitu. Međutim, mi moramo učiniti sve da krajnji konzument, građanin u, recimo, Dugoj Poljani, Brodarevu, Priboju ili Novoj Varoši može da ima primarnu zdravstvenu zaštitu na jednom nivou i zato je neophodna nova mreža zdravstvenih ustanova gdje će Novi Pazar dobiti Klinički centar i prema njemu gravitirati i Raška i Sjenica i Tutin, a Prijepolje biti jedan manji centar, gdje će građani i građanke prijepolja, Priboja i Nove Varoši imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Tandir istakao da je kanalizaciona mreža i vodovodi u sandžačkim opštinama u jako lošem stanju, da ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda pa su rijeke jedne od najzagađenijih.

– Kvalitet tih cijevi je u većini slučajeva azbestni i da on utiče na zdravlje svih građana i da je neophodna po svim standardima zamjena tih cijevi. Također, imamo problem sa promjerom, pa ljeti na višim kotama dolazimo u problem sa vodosnabdijevanjem. Fabrika za preradu vode neophodna je u svim lokalnim samoupravama u Sandžaku i nije česta pojava da rijeka Raška u Novom Pazaru ima crvenu boju, da sav otpad iz Bijelog Polja, Prijepolja i Priboja ide u rijeku Lim koja treba da bude ponos i ove države Srbije i Sandžaka. Imamo situaciju da čitav komunalni otpad ide u tu rijeku, a da se naša djeca u ljetnjim mjesecima tu kupaju, da se koristi za ribolov, da neke lokalne samouprave tu rijeku koriste za vodosnabdijevanje, pa je zaista, smatram, ključni momenat, pa ćemo sa zadovoljstvom glasati da uđemo u proces rješavanja ovog gorućeg problema, kazao je Samir Tandir.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img