Kulturni centar DamaD obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U skladu sa mjerama za prevenciju i suzbijanje pandemije, Kulturni centar DamaD Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježio je podjelom zaštitnih maski i promotivnog materijala u centru Novog Pazara.

Kulturni Centar DamaD, kroz rad SOS telefona, već 18 godina neposredno podržava žene koje su preživele nasilje, doprinosi uspostavljanju i osnaživanju institucionalnih mehanizama za suzbinje nasilja prema ženama u našoj zajednici i šire.

„Status žena žrtava nasilja u kovid vremenima se pogoršava iz prostog razloga što su zbog primjene različitih mjera za suzbijanje pandemije, nasilnik i žrtva zatvoreni unutar privatnog prostora i da iz toga slijedi da su naše pretpostavke da se povećava nasilje nad ženama. Mi u Srbiji nemamo istraživanja kompletirana u tom smislu ali iz svijeta nam dolaze informacije da jeste uvećan broj žena žrtava nasilja.“, istakla je Zibija Šarenkapić

I ovakav skroman način obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je poruka žrtvama nasilja da traže podršku i pomoć, naglašava Zibija Šarenkapić.

„Sve institucije su po zakonu obavezne da postupaju ali se neće pomjeriti s mjesta ako žena, žrtva nasilja ne zatraži pomoć od svojih prijatelja, od svoje rodbine, od nevladinih organizacija, naročito od institucija koje su dužne da sprovode zakon. Zakon rekla bih da i nije loš i u izvjesnoj mjeri se jednako sprovodi u Beogradu i u Novom Pazaru ali smo mi kao žrtve nasilja dužni da se obraimo institucijama za pomoć i podršku.“

Svaki ovakav prilog ohrabruje žene da traže pomoć i podršku od institucija i svih ostalih, naglasila je Zibija Šarenkapić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img