Tandir pozvao Tužilaštvo da ispita zloupotrebu sredstava u Sjenici – Dug opštine gotovo 2/3 planiranog budžeta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir u Skupštini  Srbije govorio je o nekoliko važnih tema. Pozdravio je tom prilikom, kako ga nazva, domaćinski odnos poslovanja i finansijske politike koji su donijeli dosta toga dobrog.

“Ono što smo čuli od ministra i što nas stvarno raduje jeste izlazak na londonsku berzu, reakcije investitora, prelazak isplaćivanja penzija na švicarski model i to je nešto što, svakako, trebamo pozdraviti. Suština onoga o čemu danas govorimo jeste domaćinski odnos poslovanja koje smo imali prethodnih godina, jer da nije bilo tog domaćinskog poslovanja, ne bi mogli i reformske i dogovorne monetarne politike i fiskalne konsolidacije, ne bi mogli govoriti o nečemu kao što je povećanje ličnih dohodaka, isplaćivanje većih penzija, investicije u infrastrukturu, ulaganje u poljoprivredu, zdravstvo i to je nešto što treba da istaknemo i da pozdravimo”, kazao je Tandir.

Mora se, navodi Tandir, posebna politika u budućnosti voditi prema devastiranim opštinama.

“Ono što očekujemo od Ministarstva finansija jeste da posebnu politiku u budućnosti treba voditi prema devastiranim opštinama. Podsjećam da su većina opština iz Sandžaka, regije iz koje ja dolazim, devastirane i sa promjenom politike prema devastiranim opštinama – to će biti najbolji signal za investitore, ulagače, kako bi uložili svoj novac, otvorili radna mjesta i da onda riješimo problem demografije. Ono što želim da istaknem ministru i njegovim saradnicima jeste da ne postoji kasa koja ne može da se potroši ukoliko je ona bušna, ukoliko iz nje sredstva izlaze bez kontrole. Ono što očekujem od Ministarstva finansija jeste još rigoroznija kontrola trošenja budžetskih sredstava, pogotovo kada se govori o lokalnim samoupravama. Primjer lokalne samouprave koja se često kontroliše od strane Državne revizorske agencije jeste opština Prijepolje, periodično svake 3-4 godine ima kontrolu”, istakao je Tandir.

Osvrnuo se na haotično stanje kada je u pitanju dug opštine Sjenica koji dostiže gotovo 2/3 planiranog budžeta.

“Međutim, imamo primjer opštine Sjenica koja sedam godina nije imala kontrolu Državne revizorske agencije i čiji dug sad u ovom momentu prelazi 650 miliona dinara, a to je skoro dvije trećine njihovog budžeta. Sada je rad njihove lokalne samouprave ugrožen. Ono što očekujemo jeste da Ministarstvo finansija, Tužilaštvo za organizovani kriminal, policiju i druge relevantne institucije ispitaju zloupotrebe koje su proizvele da imamo situaciju da lokalna samouprava u Sjenici ima dug od 650 miliona dinara. Državna revizorska institucija je vršila reviziju pravilnosti poslovanja u opštini Sjenica u dijelu koji se odnosi na javne nabavke za 2018-tu i 2019-tu godinu kao i rashode za zapolsene u 2019-oj godini. U nacrtu izvještaja Državne revizorske institucije navodi se da je za period 18/19 potrošeno suprotno Zakonu o javnim nabavkama najmanje 262 miliona dinara i da je u toku 2019. godine isplaćeno nezakonito najmanje 12 miliona dinara. Za jednu malu lokalnu samoupravu ovo su ogromna sredstva i ono što od vas očekujemo jeste da se kroz institucije sistema ispita šta je bilo sa ovim sredstvima, kao i sa projektom koji je sufinansiralo Ministarstvo trgovine i turizma, gdje je prebačeno 10 miliona dinara koji su sa budžeta volšebno nestali”, završava Samir Tandir.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img