Organizirana promocija knjige “Legenda o Alajbegu”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije održana je promocija knjige „Legenda o Alajbegu“ koju je u rukopisu ostavio rahmetli Zećir Zećirović.

O knjizi su govorili recenzenti dr. Ahmed Bihorac i dr. Kemal Džemić a moderator promocije bila je dr. Amela Lukač – Zoranić.

„Bosanski jezik Zećira Zećirovića nastavljač je tradicije i čuvar porodične prošlosti i okolnosti jednog drugog vijeka, upućuje nas na nasljeđe i pitanje spoznaje nas samih, utičući na zrelost duha. S toga i ja toplo preporučujem čitanje romana „Legende o Alajbegu“ Zećira Zećirovića.“, istakla dr. Amela Lukač – Zoranić

Govoreći o knjizi dr. Ahmed Bihorac naglasio da je rahmetli autor bio čovjek koji je dao svoj doprinos razvijanju bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.

„Moj cijenjeni prijatelj, priređivač ovog romana je podigao jedan monumentalni spomenik svom ocu, obavljujući poshumno roman. Kada smo bili u prilici da pročitamo rukopis, došli smo do zaključka da djelo zaslužuje da ugleda svetlost dana upravo zbog bogatstva jezika, zbog bogatstva motiva kao i želje autora da sačuva svo ono bogatstvo jednog pitkog bosanskog jezika od zaborava. Vi zante da je jezik živa kategorija koja se inače mijenja, podložna je brojnim promjenama, ja sam stekao ustisak da je autor želio upravo da sačuva svu ljepotu bosanskog jezika od zaborava.“, kazao dr. Ahmed Bihorac.

Djelo posjeduje mnogo historijski podataka, naglasio je dr. Kemal Džemić.

„Ovo bi mogla biti jedna lijepa zbirka hronološki ili uzročno-posljedično povezanih događaja a mogli bismo je prozvati povijest, ovo je nekakva vrsta povijesti o tom zagonetnom, sada čitajući djelo, nama poznatom Alajbegu koji je došao da feti Sandžakom, da zauzme Sandžak i da smiri te nekakve pobune u Sandžaku i na putu mu se svašta u bajkovitom smislu, izdogađalo.“, naglasio dr. Kemal Džemić.

Prisutnima se obratio u urednik i priređivač djela, ističući motive i obavezu da priredi ovaj roman svog rahmetli oca.

„Svaki čovjek ima želju da produži život svojim roditeljima, ja se nadam da smo mi kao porodica uspjeli da to makar za djelić učinimo, time što ćemo ovo djelo primaći publici nakon smrti mog rahmetli oca. Kroz ovo želimo predstaviti njega ali želimo predstaviti i sebe. Emocije su dvostruke i po osnovu toga što ovaj roman dobrim dijelom govori o porodičnom predanju, o tome kako je naša porodica doša u Sandžak, kada je došla, na koji način se nastanila i sa kakvim se sve izazovima borila u toku tog svog bivstvovanja.”, istakao je priređivać Edin Zećirović.

Prisutni su nakon promocije mogli kupiti knjigu a sav prihod od prodaje knjige biće namjenjen za izgradnju hajrata u ime rahmetli Zećira Zećirovića. Promociju ovog djela organizirala je Matica bošnjačka.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – Edin Bačevac

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img