Home Vijesti ČESTITKA AKADEMIKA ZUKORLIĆA POVODOM DANA SANDŽAKA

ČESTITKA AKADEMIKA ZUKORLIĆA POVODOM DANA SANDŽAKA

160
0

Sandžak je konstansa sa svim svojim datostima i historijskim preinakama koje su se vijekovima ukrštale na ovom središnjem balkanskom prostoru. Sve kušnje i izazovi, posebno posljednjih stotinu i pedeset godina, nisu uspjele da razore to jedinstveno biće sandžačkog čovjeka, bez obzira na nacionalne i vjerske razlike koje ovaj prostor i čine tako koegzistentnim jer rađaju nove vrijednosti.

Te vrijednosti dobra dođu do izražaja u kriznim vremenima, kao što su i 1943. godine u Pljevljima okupile patriote svih vjera i nacija svjesne trenutka u kom se nalaze, koji su ponosno manifestirali svenarodno sandžačko jednistvo i proklomovali ideju borbe protiv zla fašizma i svih pošasti koje su prijetile da zatru humanost. Njihova ideja i žudnja za slobodom donijela je mir i pravo na život milionima ljudi, Evropi i cijelome svijetu.

Zalog te borbe obavezuje nas da ne samo 20. novembra već svakoga dana u godini radimo na tome i odgajamo generacije koje će slobodu, dostojanstvo, mir, suživot, toleranciju, uvažavanje drugog i drugačijeg i zajedništvo gajiti kao temeljne vrijednosti svog osobnog identiteta kako su nam u nasljeđe ostavili utemeljivači ZAVNO Sandžaka.

U tom duhu, svim Bošnajcima, ali i svim građanima Sandžaka sretan 20. novembar Dan Sandžaka, uz molbe Gospodaru Svjetova da nas i naše porodice sačuva svih zala i poteškoća s kojima se suočavamo.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije
narodni poslanik
Predsjednik Stranke Pravde i pomirenja
akademik Muamer Zukorlić