ZZJZNP: U proteklih sedam dana 63 osobe pozitivne na PRC testu, pacijenti odbijaju hospitalizaciju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prema riječima portparola Zavoda za javno zdravlje epidemiološka situacija se pogoršava i brojka PCR pozitivnih već  je dvocifrena na dnevnom nivou.

Za posljednjih nedjelju dana imali smo 2.11. šest pozitivnih, 3.11 osam pozitivnih, 4. i 5.11. devet, 6.11. osamnaest pozitivnih, 7.11 trinaest pozitivnih 11 iz Novog Pazara, jedan iz Tutina, a jedan ponovljeni pozitivan pacijent i jedan pacijent je iz Požarevca. Na ukupnom noviou 63 pozitivna za proteklih sedam dana, kaže Maja Iković portparol ZZJZNP.

Među njima je dosta kontakata već pozitivnih osoba, što je najveći problem. Također, stigla je i naredba iz Ministarstva da svaki PCR pozitivan treba biti smješten na bolničko liječenje, a njihovi kontakti biti u izolaciji 14 dana. Međutim, tu nastaje i problem.

Ima više od 300 mjesta za hospitalizaciju. Kad da bi oni koji su PCR pozitivni ispoštovali ovu odluku ne bi mogli da se plašimo bilo kakvog kolapsa. Zato je i provedena ovakva mjera. Odbijaju građani, sve je moguće kod nas. Ne poštuju se mjere, kontakti šetaju čak imamo i da PCR pozitivni šetaju. Dobili smo naredbu  da te osobe moraju biti hospitalizovane. Mi obavještavamo pozitivne osobe da se jave u Kovid ambulantu 1 gdje se odrade pregledi, laboratorijske analize, snimak pluća a ljekar u Kovid ambulanti dalje odlučuje. Ide trijaža u Kovid 2 ambulanti na Infektivnom odjeljenju gdje se odlučuje na osnovu simptoma da li će osoba biti smještena tu gdje su teži pacijenti ili na Grudnom odjeljenju koje se puni s lakšom simptomatologijom.

Dr. Iković navodi i svoj primjer.

Kamo sreće da sam prvog dana imala bilo kakav simptom. Prošla sam Kovid ambulantu kao svaki drugi građanin, snimala sam pluća a rezultat nije davao znake za hospitalizaciju. Osim kašlja, krvna slika je imala tendenciju opadanja  prema kovid slici. Vratila sam se kući, zarazila ukućane. Moja klinička slika pojačala se nakon 4-5 dana. Kad sam otišla na Grudno odjeljenje nije imalo mjesta ni za mene, kao ljekara. Vratila sam se na kućno liječenje i mnogo teško prošla. Naši sugrađani se žale što kupuju Vitamin D, Febricet, ali se oni kući liječe i moraju da kupuju. Hospitalizujte se onako kako vam nalaže trijaža u Kovid ambulanti, nećete ih onda morati kupovati jer bolnica ima dovoljno, dovoljno i kreveta za smještaj pozitivnih lica i onda će sve ići svojim tokom. U slučaju pogoršanja kliničke slike tu ste u bolnici i mislim da vam je tu bezbjednije.

S obzirom na to da u srijedu počinje raspust, a u srijedu je i praznik, poziva i učenike i roditelje da ostanu kod svojih kuća. Napominje i da je 18 učenika u školama zaraženo.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img