Home Vijesti Organizirana edukacija predstavnika đačkih parlamenata srednjih škola

Organizirana edukacija predstavnika đačkih parlamenata srednjih škola

137
0

U svečanoj sali Kulturnog centra Grad Novi Pazar i Zavod za javno zdravlje organizirao je predavanje o mjerama prevencije protiv širenja zaraze COVID19 za predstavnike đačkih parlamenata srednjih škola.

Cilj organiziranja tribine jeste podizanje svijesti kod mladih ljudi, jer su mladi ljudi oni od kojih počinju promjene, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravlje.

„Prvo smo počeli sa srednjim školama, da upoznamo parlamente srednjih škola i jednostavno da izvršimo edukaciju edukatora, da popričamo sa učenicima, da vidimo šra je problem, zašto postoji ovolika neverica prema ovom virusu, zašto se ne poštuju sve protivepidemijske mjere, nakon toga ćemo obuhvatiti i fakultete, pričat ćemo sa našim akademcima, pokušat ćemo da nam oni pomognu. Tu je i Kancelarija za mlade a znajući da je Novi Pazar grad mladih i videvši da je u ovom periodu najviše mladi ne poštuju ove mjere, pokušat ćemo na svaki mogući način da te mlade pridobijemo kako bi nam pomogli da zaštitimo zdravlje stanovništa Novog Pazara, ako uspjemo da zaštitimo jedan ljudski život, onda je ovo uspješno.“

Direktor Zavoda za javno zdravlje je još jednom apelovao na građane da poštuju sve protivepidemijske mjere.

„Koristim priliku da se ne znam po koji put obratim svojim dragim građanima i da ih zamolim da nauče da žive sa virusom. Ovo je jedan častan i pošten narod, jedan narod koji je do sada slušao i nadam se da će poslušati i ovo što ću im sada reći a to je da maksimalno koriste protivepidemijske mjere, da koriste maske i da koriste dezinfekciona sredstva. Samim tim štitit će svoje zdravlje, a štitit će i svoje najbliže a Boga mi i nama kao zdravstvenim radnicima pomoći će pošto smo mi dosta umorni, dosta smo iscrpljeni, vidite kakva je siruacija u samoj Evropi i okolini.“

Nećemo imati pomoć ljekara sa strane i strah me je da li će zdravstveni sistem moći da izdrži još jedan nalet u Novom Pazaru, poručio direktor Zavoda za javno zdravlje.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA