Medresa Gazi Isa-beg dočekala narodne poslanike u Skupštini Srbije, svoje svršenike

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru organizirala je svečani prijem u čast novoizabranih bošnjačkih narodnih poslanika iz Sandžaka u Skupštini Republike Srbije, svojih svršenika. Selam i dobrodošlica iskazani su potpredsjedniku Narodne Skupštine Republike Srbije i predsjedniku Odbora za obrazovanje akademiku Muameru Zukorliću, dr. Misali Pramenković, Samiru Tandiru,  kao i dr. Jahji Fehratoviću, koji zbog opravdanih razloga nije prisustvovao prijemu.

– Četiri osobe koje su direktno vezane za našu Medresu. Oni su svršenici Medrese, njih troje upravo Medrese Gazi Isa-beg, a akademik Muamer Zukorlić, jedan od osnivača I rukovodioca Medrese, svršenik je Medrese u Sarajevu. Mi smo zato vidjeli da smo najpozvaniji da napravimo ovaj skroman prijem u čast ovih zaista čestitih, sposobnih I povjerljivih ljudi, kaže Abdurahman ef. Kujević, sandžački muftija i predsjednik Uprave Medrese

Poseban je događaj, pogotovo što nije uobičajeno, kada se oni, kako kaže akademik Zukorlić, koji poniknu u vrtu vjere  ostvare na raznim sekularnim, a posebno društveno-političkim poljima

– Može zvučati nevjerovatno, ali zaista kada smo pravili listu za narodne poslanike nismo vodili računa o tome koji je narodni poslanik završio koju srednju školu. Prvi mi je muftija Dudić  tražio muštuluk što imamo četiri narodna poslanika medresanta tek nakon izbora. To me čini još ponosnijim i dubinu poruke čini još jačom. Naravno uvijek imamo počast jedne simbolike, a paralelno s tim ide i odgovornost. Nastavit ćemo ovim putem ponosni na temelje i korijene duhovne i etičke na kojima smo nastali i izrasli ponosni na svoju Medresu i zajednicu znajući do kraja da su forme institucije jedno, a ljudi najveće bogatstvo, ističe akademik Muamer Zukorlić.

https://www.youtube.com/watch?v=bXUrEXq1OWQ

Počastvovani su, kako kaže akademik Zukorlić, činjenicom da je u ekipi i prvi hidžab koji je ušao u Narodnu skupštinu. To samo jednom u historiji može da se desi. Može se ponoviti, ali neće biti prvi put.

– Političko buđenje upravo je krenulo iz Medrese s obzirom na to da sve naše institucije i pokreti imaju korijen u samoj Medresi. Završiti Medresu znači svrstati se u red jedne ogromne porodice koja broji mnogo članova. S druge strane to znači preuzeti emanet promicanja Allahove dž.š. riječi, pozivati na dobro, a od zla odvraćati svako sa svoje pozicije i mogućnostima. Molim Uzvišenog Gospodara da ovoj našoj ekipi olakša emanet koji je pred nama i da od našeg rada bude haira I koristi za cijelu društvenu zajednicu, naglasila je dr. Misala Pramenković, narodna poslanica i prof. u ženskoj Medresi.

Zahvaljujući za svu pažnju koju je Medresa pružila kao učeniku koji dolazi ipak iz daleka, narodni poslanik Samir Tandir ističe da je nakon svojih roditelja najvažnije znanje dobio upravo od Medrese.

– Ovdje sam naučio da kada se čovjek bori za vjeru, naciju, prostor na kojem živi, za svoju porodicu nema pravo da osjeća strah. Nema parvo da kalkuliše i pravi truhle kompromise. Mislim da je naša politika upravo takva. Molim Allaha dž.š. da nam pomogne kao poslanicima ispred Stranke pravde i pomirenja koji predstavljaju sve vas da nam da snage da vas nikad ne iznevjerimo, istakao je Samir Tandir, narodni poslanik.

U džumanskom danu, kad Medresa obilježava 30 godina djelovanja ima li, kaže predsjednik Mešihata, išta ljepše nego nakon mukotrpnog rada vidjeti plodove

– I nije što su naši. Gledam ih, nema ni pripsanijih , ni elokventnijih, ni hrabrijih. Kolegica Misala i medresant Tandir su se obraćali. Mislio sam trebat će im jedno šest mjeseci da se snađu. Ali, kad imate učitelje, braću koja su vas uvela u Parlament onda je sve lako, poručio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Svečanom prijemu prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ-e, rukovodioci ustanova i službi Islamske zajednice, glavni imami i imami, predsjednica Internacionalnog univerziteta, profesori, vaspitači i ostali zaposleni u Medresi Gazi Isa-beg, gosti i prijatelji.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img