Skupština usvojila izvještaj – Odgovorni bez odgovornosti za humanitarnu katastrofu u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Skupština Grada Novog Pazara nakon više od trideset sati aktivnog rada, drugog dana zasijedanja tačno u ponoć otpočela je raspravu o stanju nastalom nakon izbijanja epidemije korona virusa na nivou grada i odgovornosti nadležnih za humanitarnu katastrofu koja je rezultirala sa više od 300 mrtvih.

Predstavnici gradskog kriznog štaba konstatovali da su svoj dio posla dobro uradili, te da su uvijek bili na raspolaganju zdravstvenom sistemu. Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović kazao da je ta zdravstvena ustanova dala svoj maksimum, te da su u najvećoj mjeri krivci građani jer nisu poštovali propisane mjere. Odbornici pozvali Mahmutovića da se zapita da li poslije svega treba da ostane na čelu Opšte bolnice, uz konstataciju da i pored višesatnih izvještaja nisu dobili suštinske odgovore.

Glasovima većine koju čine odbornici SDP-a i SNS-a usvojen je izvještaj svih zdravstvenih instutucija i Gradskog štaba za vanredne situacije u kojem je istaknuto da je sve urađeno kako bi se spasio svaki ljudski život, te da su svi bili adekvatno pripremljeni za epidemiju.

Podsjećamo da je najveći broj pacijenata zdravstvenu pomoć zatražio nakon izbora koji su održani 21. juna, a kojima su prethodili masovni predizborni skupovi. Grad Novi Pazar imao je u tom periodu najveći broj umrilih osoba u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na broj laboratorijski potvrđenih slučajeva. Trećina ljekara specijalista optužila je Mahmutovića da manipuliše dokumentima u pokušaju da izbjegne odgovornost za stanje tokom juna u tom gradu i činjenicu da su pacijenti umirali zbog nedostatka kadra i smještajnih kapaciteta.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img