Nakon paljenja objekta u Lukocrijevu: Onaj ko dolazi u džamiju i crkvu nikad neće počiniti bilo kakvo nedjelo

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U petak su nepoznati počinitelji ponovo izvršili napad na pomoćni objekat u sklopu Manastira Svete Varvare u Lukocrijevu u blizni Novog Pazara. Osim što su, kao i prethodnih, isprevrtali stolove i polupali prozore vandali su ga pokušali i zapaliti. Svake godine ovaj objekat je, barem jedanput, meta napada.

-O tome smo obavijestili PU NP, primljeni smo i kod gradonačelnika koji je pokazao dobru volju i raspoloženje da se ulože napori za pronalazak počinitelja. Potom smo primljeni u Skupštini Grada NP kod gradonačelnika i njegovog zamjenika i Grad je pokazao dobru volju da se konačno tome stane na put, kao i predstavnici Islamske zajednice. Hoću da naglasim da nikada iz objekta ništa nije odneseno nego je klasično djelo vjerske mržnje, netolerancije i netrpeljivosti, poručuje Iguman Gavrilo.

 

U naselju Varevo većinom žive Bošnjaci,  dok je u selu Lukocrijev 50 posto žitelja pravoslavne vjeroispovijesti. Ovdje su, ipak, komšijski odnosi izuzetno cijenjeni. S džuma namaza u džamiji u Varevu efendija Balić koji je već godinama efendija u tom kraju  uputio je poruku džematlijama.

Ja sam se stavio na raspolaganje na svaki način na koji mi možemo da pomognemo. Apelovao sam s mimbera  i prošle godine i danas da to nije dobro, da šalje ružnu sliku. Mi moramo zajedno da gradimo, zajedno da živimo jer ovo je naš zajednički prostor. Ja sam ubijeđen da onaj ko dolazi u džamiju i crkvu ovo ne bi uradio. Zajedno ćemo se boriti da pronađemo krivca i da bude adekvatno kažnjen, ističe Suad ef. Balić imam u Varevu

 

Dobri odnosi oduvijek su bili na cijeni, kažu mještani. Neće dozvoliti da takvu tradiciju iko naruši. Samo, krivca konačno, poručuju, treba pronaći.

 

Što se tiče našeg sela imamo maksimalno dobre odnose, ali ovo već godinama traje. To je uradio neko ko nije normalan a mi sa komšijama živimo maksimalno dobro. Neće ovo narušuiti ništa ali treba jednom da se stavi tačka i nadamo se da će uspjeti a mi ćemo idalje da živimo kao prave komšije, kaže Slaviša Nikić mještanin

 

Gradonačelnik Novog Pazara garantuje sigurnost svakom ko živi na ovom području. Sav će, kaže, utjecaj iskoristiti da bi počinitelji bili pronađeni jer ovaj grad ne zaslužuje da bilo šta remeti posebnost sredine u kojoj različitosti žive oslonjeni jedni na druge.

Veoma mi je žao što se desio incident. Djelo je pojedinaca, huligana  i sigurno ne može baciti sjenku između Srba i Bošnjaka. Novi Pazar je bio primjer i ostat će primjer suživota, tolerancije među različitim vjerama i nacijama. Gradska uprava će se potruditi da nastalu štetu na objektu nadoknadi a već smo razgovarali s načelnikom policije da se počinitelji što prije privedu licu pravde, ističe gradonačelnik Nihat Biševac

Grad će učiniti sve, poručuje njegov prvi čovjek, da Novi Pazar ostane primjer uvažavanja i tolerancije, dobrih komšijskih odnosa čime se oduvijek i ponosi.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img