Konstituiran Sabor Islamske zajednice u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon što su provedeni redovni izbori na cijelom području Islamske zajednice, od džematskih odbora do Sabora, u subotu 24.10.2020. godine održano je konstituirajuće zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Srbiji na kojem su verificirani mandati novih sabornika, te izabrano rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa Islamske zajednice.            Za predsjednika Sabora izabran je dr. Enver Gicić, za potpredsjednike Ismet ef. Bihorac iz Muftijsva sandžačkog, Fuat Ahmeti iz Muftijstva preševskog i Sead ef. Šaćirović iz Muftijstva beogradsko-novosadskog, a za sekretara Sabora Jasmin ef. Eminić.            Nakon toga prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je govorio o sabornicima kao najodgovornijim i najpoštovanijim među nama, kojima su vjernici dali legitimitet predstavljanja i odlučivanja o najvažnijim pitanjima za Islamsku zajednicu, podsjetivši da će ovaj saziv Sabora raditi u vremenu velikih izazova zašta će biti potrebani jaki safovi, nova energija i snažna vizija. 

Informativna služba

  

Obraćanje predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića na konstituirajućem zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Srbiji 24.10.2020. godine.

Bismillahi-rrahmani-rrahim!

 

”Allah vam naređuje da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravično sudite! Uistinu je divan Allahov savjet! – A Allah doista sve čuje i vidi.” (En-Nisa, 58)

”O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno povjerenje ne poigravajte…” (El- Enfal, 27)

”Zar da od drugih tražite da dobra djela čine, a da pritome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu učite? Zar se opametiti nećete.” (El-Bekare, 44)

 

 Istinu je rekao Uzvišeni Allah.

 

Uvaženi sabornici, poštovani predsjedavajući, cijenjena braćo, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Dobrodošli na osmo konstituirajuće zasjedanje Sabora Islamske zajednice sa željom da njegov rad bude uspješan i berićetan, te da današnje konstituiranje Sabora bude još jedan čvrst korak na putu jačanja Islamske zajednice, njenog jedinstva i suverenosti, te osnaženja svih njenih kapaciteta.

Dozvolite mi, na početku, da se zahvalim dosadašnjem rukovodstvu i članovima Sabora na čelu sa predsjednikom hadži Hajrom ef. Tutićem, a koji su dali ogroman doprinos u radu i funkcioniranju prijašnjeg saziva Sabora. Također, upućujem iskrene čestitke novoizabranom rukovodstvu predvođenom predsjednikom, dr. Enverom Gicićem, izabranim sabornicima, te molim Dragog Boga da im podari puno uspjeha u radu, dobro zdravlje, kao i svako dobro na ovom i budućem svijetu.

Poštovana braćo, uvaženi sabornici, danas smo se, Božijom dozvolom, okupili ovdje da verificiramo mandate novoizabranih sabornika, izaberemo novo rukovodstvo i predsjednika Sabora, ali i da se dogovorimo o bitnim pitanjima za našu zajednicu, da bratski razmijenimo savjete i mišljenja, te da usvojimo smjernice i trasiramo put našeg budućeg rada i djelovanja. U novom sazivu Sabora funkcije sabornika obnašat će predstavnici Muftijstva sandžačkog, preševskog, beogradskog i novosadskog, a po prvi puta ćemo imati predstavnika u Saboru ispred Bošnjaka Kosova, kao i bošnjačkog naroda iz Sjeverne Makedonije. Želja nam je da Bošnjaci i sa ovih prostora imaju svoje predstavnike u najvišem predstavničkom organu Islamske zajednice.

Sabor je najviši predstavnički i zakonodavni organ Islamske zajednice, a vi, poštovani sabornici, predstavljate najodgovornije i najpoštovanije među nama, kojima je muslimanski narod povjerio legitimitet i dao povjerenje da vodite i organizirate Zajednicu na najbolji i za muslimane najkorisniji način. Danas je prilika da se svi ponaosob upitamo da li smo svjesni ovog ogromnog emaneta i odgovornosti koje preuzimamo, a koji su, istovremeno, velika čast i posebna privilegija.

Muslimanima je, pa tako i nama, obaveza da slušamo poruke Časnoga Kur'ana i sunneta Allahovog Poslanika a.s. u svim prilikama i na svakom mjestu, a posebno kada se donose velike odluke i rješenja. A mi danas na ovom konstituirajućem zasjedanju Sabora upravo donosimo i svjedočimo jednu takvu odluku. Šta znači za muslimana emanet, odgovornost i rad na Božijem putu i da li smo ga i u kojoj mjeri dostojni?

Na početku citirani ajeti nam, upravo, govore o važnosti emaneta, da ga trebamo ozbiljno prihvatiti i dosljedno nositi, u protivnom, iznevjerit ćemo povjerenje i ljudi i Allaha dž.š., kako to mudri Kur'an kaže: ”O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno povjerenje ne izigravajte…” –  pa dalje dodaje –  ”Zar da od drugih tražite da dobra djela čine, a da pritome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu čitate…”

Musliman treba biti hrabar, samouvjeren, odlučan, principijelan, mudar i plemenit. Eto, baš ovakav treba biti i svaki sabornik koji će svojim ličnim primjerom zračiti u radu i ponašanju kao odgovorna islamska ličnost.

Prenosi Huzejfe r.a. da je rekao Allahov Poslanik: „Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, ili ćete vi naređivati dobro, a odvraćati od zla, ili će Allah uskoro na vas poslati kaznu, pa ćete vi Njega moliti, a On vam se neće odazvati.“ (Hadis bilježi Tirmizi)

Danas je prilika da se prisjetimo velikog halife Ebu Bekira r.a. koji se, nakon što je izabran za vođu pravovjernih, obratio prisutnima riječima: „O ljudi, ko se bude pokoravao Allahu i njemu je obavezno pokoravati se, dok onaj koji ne bude pokoran Allahu, ni njemu se ne treba pokoravati. – Zatim je nastavio: – Pokoravajte mi se sve dok se ja budem pokoravao Allahu, a ukoliko ne budem pokoran i vi se nemojte pokoravati meni!

Ovi fragmenti iz života Resulullaha a.s. i njegovih pravednih halifa poučne su lekcije za sve one koji preuzimaju odgovorne javne funkcije i emanete. Dakle, musliman kada bude delegiran kroz slobodno izraženu volju naroda na određeni položaj ili funkciju, taj emanet treba izvršavati savjesno, odgovorno, bolje nego li  se to od njega traži i očekuje.

Poštovana braćo, uvaženi prisutni, ne zaboravimo da je Islamska zajednica ostala i opstala kao zadnji bedem islama i muslimana na ovim našim prostorima. I u najtežim historijskim okolnostima i poslije velikih i teških iskušenja, Islamska zajednica zajedno sa svojim vjernicima i džematlijama nalazila je izlaza i rješenja, te postajala sve jača i snažnija noseći baklju islama visoko izdignuto i dostojanstveno. Proteklo je već trinaest godina od besramnih napada i do tada neviđene agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji. Jedinstveni, svjesni i spremni da branimo stožer muslimanskog identiteta, a to je Islamska zajednica, zajedno sa našim vrijednim džematlijama uspjeli smo ne samo da sačuvamo, već i ojačamo naše safove, ulijemo novu energiju i polet u rad i organizaciju Islamske zajednice. Sve što vas ne slomi i oslabi kao iskušenje na ovom svijetu, ono vas ojača i učini čvršćim i nepokolebljivim. To je naša islamska vizija i misija koju smo naslijedili od časnih pejgambera, a koju trebamo čuvati i vjerodostojno je predati budućim generacijama.

Islamska zajednica u Srbiji danas je moderno organizirana institucija sa svim svojim ustanovama i udruženjima koja je u punom kapacitetu stavljena na raspolaganje svim muslimanima Bošnjacima, Albancima, Romima i ostalim pripadnicima islama koji gravitiraju u okviru njenog djelokruga.

Stoga, očekujem od izabranih sabornika da u novom sazivu Sabora Islamske zajednice opravdaju ukazano im povjerenje i svoju dužnost obavljaju odgovorno i kvalitetno na dobrobit svih muslimana.

Molim Uzvišenog Allaha da vam pomogne na tom putu, da vas ojača snagom imana, da vam ulije mudrosti i hrabrosti, okiti vas znanjem i lijepim ahlakom, te nagradi obilnom nagradom na ovom i budućem svijetu.

 

Amin, ja Rabbel alemin.

              

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img