Kalač: DPS i BS žele brzi lom nove vlasti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije “Pretres” na Sandžak televiziji bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač. Bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji i novoj vlasti u Crnoj Gori, čiji je SPP dio. Na početku je prokomentarisao je odbijanje poziva mandatara od strane Bošnjačke stranke.

“BS je najavila da će razgovarati i razgovaralo se. U tim razgovorima nije bilo nekih eksplicitnih informacija o uslovima, ali je izražena spremnost BS-a da uđe u Vladu, pa je to skoro bilo potpuno jasno od svih onih koji vrše analizu političke scene u Crnoj Gori. Međutim, mediji koje prati i kontroliše BS su bili utihnuli u jedan određeni period u vremenu kada je postojalo interesovanje da se prihvati ponuda mandatara, pa se i po tome moglo zaključiti da se BS lomi oko prihvaćanja te ponude. Na kraju, vidi se da je, uz jednog suzdržanog, jednoglasno odlučeno da se odbije ponuda. Postoje svakako ideološke razlike. To je jasno, ali BS je imala i velike ideološke razlike i sa DPS-om kada je ulazila u vlast, pogotovu u samom početku, ali se one prevaziđu kada se dođe do interesa naroda. BS je po nekoj mojoj analizi tragala više za alibijem, nego što je tražila stvarni razlog neulaska. Glavni razlog je dugogodišnje kohabitiranje na vlasti sa DPS-om, gdje se došlo do situacije da ne mogu i ne umiju ništa odlučiti dok se ne konsultuju sa vrhom DPS-a. Razliku između njih i nas oni kriju. Oni nisu partija koja vodi, već je vođena. Oni nemaju svoju slobodu. Ta jednoglasna odluka i govori u prilog tome da oni nisu samostalni”, kaže Kalač.

Kalač ističe da je situacija dosta kompleksna, obzirom da vlast u odnosu na opoziciju u Crnoj Gori ima samo jednog narodnog poslanika više. To je, navodi on, jako ranjiva vlast, pogotovu kada je Covid-19 u pitanju, pa se može desiti da, kada se donosi neka važna odluka, jedan narodni poslanik može biti bolestan i vlast kao takva nemati većinu za donošenje odluke. Na pitanje da li je moguć ili izvjestan scenario da DPS opet bude vlast, Kalač ističe da je u politici sve moguće, ali da smatra da takav scenario nije lahko moguć.

“Oni očekuju vrlo brzo preokret i povratak stare vlasti u parlamentarnoj većini. Šta će biti ne znam, moje su procjene da nije moguć. DPS je ranjen, doživio je poraz onda kada je mislio da je najjači. Ne može se to lahko povratit, jer oni nemaju više legitimitet građana. Oni žele brzi lom kod nove vlasti, na koji način ja stvarno ne znam, ali to jeste nada i BS-a i na taj način pokušavaju umiriti svoje biračko tijelo. Ipak ja mislim da je presudnu ulogu učinila loša vladavina i da se to preko noći ne može tek tako promijeniti”, dodao je Kalač.

Ko god nije sa njima, ističe Kalač, on je protiv Crne Gore i smatraju da je država Crna Gora moguća jedino sa DPS-om, BS-om i ostalima koji je čine.

“To nije tačno, ali o tome neka sude građani, kao što su i presudili. Nije tačan ni taj procenat da su Bošnjaci sa 98% podržali DPS i BS. Čak imamo i jednog odbornika Demokrata koji je Bošnjak, radi se o jednom divnom čovjeku, ljekaru, uglednom čovjeku, ali zbog cijele hajke na SPP u Crnoj Gori niko to nije primijetio. Ali mi razumijemo zbog čega je to tako. Prosto, koliko smo mi za njih, kada se sluša njhova priča – nevažni, ali opet, pogledajte, veoma važni”, istakao je Kalač.

Upitan je i odakle SPP u Crnoj Gori crpi legitimitet predstavnika Bošnjaka.

“To je vrlo jasno. Mi nismo imali demokratske izbore, iako su i po nedemokratskim standardima bivša vlast izgubila vlast. I pod takvim su pravilima, njihovim pravilima, oni gube vlast. To govori o tome koliko su zslužili da padnu. Po takvim parametrima, Bošnjaci nisu slobodni. Bošnjaci su svih ovih godina bili pod pritiskom, presijama, da biraju, kako kažu, manje zlo. Svoj legitimitet crpimo odatle što smo dio saveza koji je bio faktor odlučivanja. Zalagali smo se da ovo bude ekspertska vlada, da ovaj tranzicioni put donese slobodu. Taj period će trajati duže od jedne vlade, ipak je to jedno veliko komunističko nasljeđe koje je trajalo sve do ovih izbora, dugi niz godina, i još uvijek neki ne mogu da vjeruju šta se to desilo sad”, podvlači Hazbija Kalač.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img