Sutra izbor zastupnika u Saboru Islamske zajednice u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon što su održani izbori za članove džematskih odbora i zastupnike u skupštinama Medžlisa, birani I članovi odbora Medžlisa koji trebaju izabrati predsjednike Medžlisa  sutra je izbor zastupnika u Saboru Islamske zajednice u Srbiji čime se i zaokružuje izborni proces od Subotice do Plava i od Preševa do Priboja. Kako je I ranije najavljeno, do kraja oktobra bit će obavljena i posljednja faza izbornog procesa kada će se izvršiti konstituiranje Sabora, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa Islamske zajednice.

 Sabor IZ trebalo bi, prema Ustavu IZ, da broji  57 ljudi. To su predstavnici svih Medžlisa od Subotice, Gusinja, Bujanovca, Priboja. To su pripadnici islama različitih nacija Bošnjaci, Albanci, pripadnici romske populacije, Goranci, Torbeši koji funkcioniđu kao jedno. Mi smo rijetka islamska zajednica koja ima takvu šarenoliku strukturu gdje nacionalna različitost u muslimanskom korpusu čini jedno tijelo koje funkcioniše od 2007. godine kao objedinjena  Islamska zajednica nadam se veoma dobro, rekkao je Samir Škrijelj predsjednik Izborne komisije

Dosadašnji predsjednik Sabora bio je ugledan član zajednice Hajro ef. Tutić.

-On je najstariji službenik IZ koji je idalje aktivan iako je u penziji, predsjednik Sabora u tri mandata od osnivanja Mešihata 1993. godine, čovjek koji je dao veliki doprinos od kojeg smo mogli mnogo da naučimo, čovjek koji I danas uprkos godinama I pomalo narušenog zdravlja uvijek tu sa nama koji će dalja pomagati u radu Islamske zajednice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img