Tandir: Dačić mora voditi računa o izjavama, možemo da se ne slažemo, ali ne možemo da se vrijeđamo

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir u svom prvom skupštinskom obraćanju kazao da od novog predsjednika Skupštine očekuje da bude otvoren za sve narodne poslanike, da Parlament bude arena gdje će se suočavati stavovi i argumenti, a ne mjesto na kojem će se dešavati nemile scene, kao što je bio slučaj u  prethodnim mandatima.

– Očekujemo da predsjednik parlamenta bude suštinski servis svim narodnim poslanicima, ali suštinski servis svim građanima koji u Republici Srbiji žive. Očekujemo da neke stvari koje su važne za demokratski život u Republici Srbiji pokrenemo sa mrtve tačke. Koleginica Pramenković je govorila da su preko 30% stanovnika Srbije pripadnici manjinskih zajednica, a da ih jako malo, ispod 5%, ima zastupljeno u Narodnoj skupštini Republike Srbije i to je ono što suštinski moramo mijenjati u narednom periodu i pozicija predsjednika parlamenta je tu suštinski bitna. Ono što također očekujemo jeste da, shodno izboru narodnih poslanika, nešto slično primijenimo i u skupštini, jer je neprihvatljivo sa pozicije demokratije i vladavine prava da i manjinske stranke moraju da imaju poslaničke klubove od 5 poslanika. Očekujemo da kroz dijalog sa predsjednikom parlamenta mijenjamo poslovnik i da za manjinske stranke ta razina bude smanjena na tri narodna poslanika.

Tandir kazao da budući predsjednik Skupštine g. Ivica Dačić mora voditi računa o svojim izjavama, posebno kada je riječ o senzibilnim temama, kakav je odnos između Bošnjaka i Srba.

– Ono što moram da podsjetim, nažalost, jesu nedavne izjave koje je gospodin Dačić dao, a koje se tiču Bošnjaka, muslimana i nekih od simbola islama kao što je džamijski minaret. Te izjave su sa pozicije javnog diskursa i jednog uljudnog obraćanja apsolutno neprihvatljive. Ja očekujem da sa pozicije predsjednika Narodne skupštine takve izjave više nećemo imati. Možete da se ne slažete sa nekim, ali ne možemo da vrijeđamo kolektivitete. Kroz te izjave uvredu su osjetili svi muslimani u Republici Srbiji, a to su naši građani i ovakav stav bih zauzeo i da se radi o bilo kojoj drugoj vjerskoj skupini. Također, što se tiče stavova u regionu i u Bosni i Hercegovini, tu nam se stavovi razlikuju. Mi smatramo da pomirenje u regionu Zapadnog Balkana, na području bivše Jugoslavije nema alternativu i da je suštinski odnos, dobar odnos između Bošnjaka i Srba, Srba i Bošnjaka važan za taj proces. Što se tiče narodnih poslanika Stranke pravde i pomirenja – akademik Muamer Zukorlić podržaćemo izbor novog rukovodstva skupštine Srbije”, kazao je Tandir.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img