Home Vijesti U emisiji “Pretres” o agresiji na Islamsku zajednicu

U emisiji “Pretres” o agresiji na Islamsku zajednicu

153
0

Gosti emisije „Pretres“ na Sandžak televiziji bili su potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Mešihata dr. Rešad ef. Plojović i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji hadžija Hajro ef. Tutić. Tema emsije bila je „13 godina od agresije na Islamsku zajednicu”.

Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji naglasio da agresija na Islamsku zajednicu još uvijek traje, te da su brojna pitanja i problemi koji su izazvani agresijom još uvijek aktuelna bez odlučnosti, hrabrosti i volje nadležnih organa da se krene u rješavanje ovog problema.

„Naravno da je potrebno reći da trenutno stanje koje preživljavamo u zadnjih nekoliko godina daleko bolje u odnosu na stanje koje smo preživljavali od 2007. do 2012. ili 2013. godine ali prosto nemamo nekakvih krupnih iskoraka u pogledu popravljanja onoga što je nastalo 2007. godine. Kada kažemo krupnih iskoraka prije svega mislimo na status Islamske zajednice, na uređenost odnosa između države i Islamske zajednice, na pitanje u pogledu vraćanja vakufske imovine, na status islamske vjeronauke i protjerivanje većine naših vjeroučitelja u školama kojima se još uvijek ne otvaraju vrata povratka u našim školama, posebno na prostorima gdje vlast čine koalicije koje su prilično neprijateljski usmjerene prema Islamskoj zajednici i niz drugih stvari koje ovom prilikom ne želim nabrajati, prosto je sve to dovoljno za konstataciju da se kaže da nažalost agresija na Islamsku zajednicu još uvijek postoji i da je potrebno da ova vlast konačno stavi tačku na ono što je ona vlast prije 13 godina započela, kako bi se ova historijska nepravda prema muslimanima, prema Islamskoj zajednici i nešto što je i te kako uticalo da se ugled Srbije na nekakvom međunarodnom nivou i te kako dovede u pitanje, riješi kako bi sve ove stvari krenule nekim novim i boljim tokom.“

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji naglasio da je plan agresije na Islamsku zajednicu rađen od dana formiranja Mešihata Islamske zajednice, te da se u fazi formiranja Mešihata kroz čitav taj proces koji je tada sprovođen od strane članova inicijativnog odbora, provlačila ideja i intencija da Islamska zajednica ne može da bude samostalna, autonomna već da mora da bude nečiji servis za podmirivanje tuđih računa.

„Kroz taj naš inicijativni odbor bila su lica koja su pokušavala da sprovedu ideje tadašnej politike SDA Sandžaka, konkretnije Sulejmana Ugljanina da Islamsku zajednicu potčine pod svoje i da ona bude njihov servis. Po mom mišljenju još od tada počinje agresija na Islamsku zajednicu, pošto im tada nije upsjelo u fazi formiranja Mešihata Islamske zajednice, nije im uspjelo zato što je na čelu Islamske zajednice tada došao čovjek koji je znao da razmišlja svojom glavom, koji nije mogao da bude izmanipulisan i nagovoren da radi po želji nekog drugog i da se obračuna sa nekima koji su od ranije bili u Islamskoj zajednici a da bi opet to bilo po želji onog prethodnika kojeg sam prije pomenuo i kojeg ne bih da pominjem u ovoj emisiji. Zahvaljujući tome Islamska zajednica je krenula jednim čvrstim korakom i ozbiljno se organizovala bez obzira na vetrove koji su opet puhali u namjeri da se Islamska zajednica ponovo pretvori u nekakav privatni servis i da bude nečija glasačka mašinerija.“

Nikada se nisam bojao da će nešto ozbiljno da se desi i da oni mogu nešto ozbiljno da urade jer smo znali da je povjerenje preko 90% vjernika bilo okrenuto prema Islamskoj zajednici, istakao je efendija Tutić.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA