Home Vijesti Obilježen dan Bošnjaka u Novom Pazaru

Obilježen dan Bošnjaka u Novom Pazaru

207
0

Povodom obilježavanja 28.septembra, nacionalnog blagdana Bošnjaka, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću organizovana je svečanost. Dan Bošnjaka, na tradicionalan način obilježen je i izložbom slika sa likovne kolonije ”Sjenica 2020.”

Prisutnima se obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić koja je sve podsjetila o značaju ovog datuma, Bošnjaka uopće ali se i zahvalila svima što su se odazvali pozivu i podržali ovaj vid manifestacije.

” Na saboru, koji je održan u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka. Na prvi bošnjačkom saboru je donijeta historijska odluka, usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik. Usvajanjem ove Deklaracije potvrđena je konačno nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda. Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj bosanski jezik, svoju tradiciju, kulturu i na svoje porijeklo”.

Izložbu “Sjenica 2020” zvanično otvorio akademski slikar Fakić Medžid.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana Bošnjaka, prisustvovali su i vijećnici Matice bošnjake, predstavnici Grada Novog Pazara i sandžačkih opština, nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, te predstavnici organizacija civilnog društva.

SANA