Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas je u Sjenici uz prisustvo džematlija i delegacije Mešihata, predvođene muftijom sandžačkim hfz. Abdurahman ef. Kujevićem, položen kamen temeljac i proučena dova za novu džamiju u ovom dijelu grada.

Iz organizacionog odbora hfz. Esad ef. Mahmutović poručio da su najljepša mjesta na dunjaluku džamije.

“Posebno zadovoljstvo je okupljanje i druženje u dobru, sa našim rođacima, prijateljima i komšijama. Ovdje smo danas da se sakupimo u dobru, da činimo dobro i proizvodimo dobro. Volim da kažem da su džamije najbolje fabrike. One proizvode ono što je dobro, lijepo, korisno i kvalitetno, a ne odnosi se na materijalnu dobit. Džamije nas uče da činimo dobro, a klonimo se lošeg. Ona nas uči dobru, istini, moralu, poštenju, pravdi, jedinstvu. Odvraća nas od neistine, nemorala i svega što uništava jednu zajednicu. One su naš vodič za bolju budućnost”.

U suzama, vakif zemljišta prof. Šaban Maslak zahvalio se svima koji su danas došli, istakavši da je ovo bio san njegovih roditelja koji je uz nesebičnu podršku sproveo u djelo.

“Ovakav je objekat nedostajao ovom naselju, a mi, budući džematlije, trebamo učiniti sve kako bi on živio, kako bismo ispunili svoje dunjalučke obaveze i tako obezbijediti lijepo mjesto na ahiretu. Ovo je zalog za ahiret, ali isto tako i zalog za našu budućnost, našu djecu koja će se ugledati na nas”.

Berin ef. Ljajić, glavni imam medžlisa IZ-e Sjenica kazao da su vakufi su najbolje investicije, a vakifi su najpametniji investitori.

“Poruka svih ovih silnih uvakufljenja kojih smo svjedoci svakodnevno jeste da pitamo sami sebe kakvi smo mi to investitori? Kad je u pitanju imetak svakog od nas, svi gledamo da ne pogriješimo, ali često puta zaboravljamo da su vakufi najbolje investicije, a da su vakifi najpametniji investitori. Njihova investicija ne prestaje sa smrću, njihova filijala se nikada ne zatvara. Ona traje vječno i kada presele dobra im se djela pišu. Nećemo stati sve dok svaka mahala ne bude imala po jedan mesdžid”.

Muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević kazao da se osjeća sretnim što kod Bošnjaka Sandžaka jača stvara svijest da dio imetka koji im je Allah podario treba izdvojiti za potrebe na Njegovom putu.

“Ne smijemo se zaustaviti sve dok naše džamije i naši mesdžidi ne budu ličili na džamiju Poslanika a.s. u vidu funkcionalnosti i u vidu aktivnosti i prodora u društvo i zajednicu popravljajući stanje našeg naroda i stanje našega društva općenito. U tom smislu svjedočimo velikim berekitima, velikim dobrima, velikim pobjedama na ovom mjestu u ovoj lijepoj čaršiji, među našim Sjeničacima, Peštercima i Kladničanima, ovdje na našem Sandžaku i hvala Allahu što nam je dao mogućnost da budemo svjedoci i sudionici ovih velikih iskoraka. Zaista je čast biti dio ovog tima, mi smo zajednički tim. Mi smo jedno. Mi smo jedan ummet, mi smo jedna zajednica, mi smo jedna cjelina i sa ovakvim uspjesima i kvalitetima mi treba naše safove da zbijemo i da jedinstvo naše vraćamo, a to se radi na ovakav način”.

Kamen temeljac upriličili su čelnici Islamske zajednice i prisutni mještani.

Za početak hairli početak, dovu je proučio mr. Sead ef. Islamović.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img