Velika zainteresiranost za projekt “Moja prva plata”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv „Moja prva plata“ 17. avgusta na osnovu odluke Vlade Srbije čiji je cilj podsticanje zapošljavanja mladih i ublažavanja krize usljed korona virusa. Efekti ovakve mjere pokazat će se već u narednom periodu.

 

Ono što je jako važno je da se sve prijave vrše elektronskim putem kako za poslodavce tako i za nezaposlena lica preko posebno kreiranog portala. Postoji nekoliko faza i sada smo u prvoj koja se odnosi na prijavljivanje poslodavaca. Deset hiljada mladih na nivou Republike Srbije imat će mogućnost da stekne svoja prva znanja i vještine u okviru svoje struke ali i van nje. Važno je da nema zasnivanja radnog odnosa ali će imati mogućnost da devet mjeseci steknu prva ynanja, vještine, kompetencije koje će ih kasnije preporučiti na jako zahtjevnom tržištu rada, kaže Aida Bojadžić portparol Zavoda za zapošljavanje tokom gostovanja u Jutarnjem programu STV.

 

Također, nakon devet mjeseci poslodavac nije obavezan da zasnuje radni odnos. ovo je, kako kaže, zapravo način da se motivišu nezaposlena lica i poslodavci da na neki način isprobaju jedni druge

 

Mi smo utvrdili da naši poslodavci traže mlade radnike ali sa radnim iskustvom, tako da je ovo odlična prilika za mlade koje će finansirati nacionalna služba za zapošljavanje u iznosu od 20 do 24 hiljade dinara u zavisnosti od stepena i nivoa obrazovanja. Jako je važno da prijavljeni poslodavci imaju mentora u svojoj firmi, tehničke i prostorne mogućnosti da omoguće mladima da stječu iskustva ali i da je prethodno izmirio sve obaveze prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, da je poslovao redovno, da nije u gubitku

 

Prijavljivanje nezaposlenih počinje 1. i trajat će do 15. oktobra elektronskim putem, uz dostavljanje radne biografije i skenirane diplome.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img