Home Vijesti SDP i SNS odbili da raspravljaju o odgovornosti za stanje u Novom...

SDP i SNS odbili da raspravljaju o odgovornosti za stanje u Novom Pazaru tokom epidemije Covid 19

235
0

U toku je sjednica Skupštine grada Novog Pazara na kojoj su Odbornici Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka zatražili su da lokalni parlament raspravlja o stanju zdravstvenog sistema u ovom gradu tokom epidemije korona virusa, donesu zaključke, pronađu odgovorne i preduzmu sve neophodne mjere kako se kolaps Opštine bolnice ne bi ponovio.

Obrazlažući ovaj prijedloge dopune Dnevnog reda dr. Admir Muratović, Edin Zećirović i Emir Ašćerić predložili formiranje komisije koja će utvrditi odgovorne za kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru koji je rezultiralo najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika. Podsjećamo, da su raspravu o ovoj temi od Skupštine grada Novog Pazara zatražili i ljekari specijalisti, potpisnici peticije za smjenu rukovodstva Opšte bolnice. Odbornica dr. Misala Pramenković zatražila je da se raspravlja o odgovrnosti Kriznog štaba grada Novog Pazara, na čijem je čelu bio gradonačelnik Nihat Biševac, a koji tokom epidemije korona virusa “kao da nije postojao”. Odbornik Edin Đerlek predložio formiranje komisija koja će utvrditi tačan broj donator i donacija “pojedinačno po imenu i prezimenu”, kao i da se utvrdi da gdje su donacije završile i da li su upotrebljene na pravi način. Odbornica Jasmina Nikšić predložila da Skupština grada Novog Pazara odlukom zatraži od Minsitarstva zdravlja R. Srbije analizu propusta u rukovođenju direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića tokom pandemije korona virsua. Odbornik Sead Redžović zatražio da se raspravlja i o odgovornosti direktora Zavoda za javnog zdravlje u Novom Pazaru Šefadila Spahića, jer je kako navodi ZZJZ važna karika koja je trebala da pruži istinite i pravovremene informacije vezane za broj oboljelih, testiranih, hospitalizovanih i umrilih tokom epidemije korona virusa.

Vladajuća većina koju čine Sandžačka demokratska partija i Srpska napredna stranka odbila je da raspravlja o ovim temama, pa se ovi prijedlozi nisu našli na Dnevnom redu.

Odbornik Enis Imamović odluku vladajuće većine okrarekterisao kao zabrinjavajuću jer će javnost ostati bez odgovora na krizu koju smo prošli, ali i to što nespremni dočekujemo krizu koja je najavljena.