Home Vijesti Dogovor opozicije u Crnoj Gori: Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali sporazum

Dogovor opozicije u Crnoj Gori: Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali sporazum

375
0

Nosioci tri izborne liste koje su na parlamentarnim izborima osvojile 41 poslanički mandat – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su danas sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

Krivokapić tvrdi da će kurs ove tri koalicije biti proevropski.

“Mi želimo potpuno posvećeno, suštinski da se bavimo problemimaEvropskih integracija koje su neminovnost i donose mnogo boljitaka našim građanima”.

Prema riječima Bečića ovaj sporazum je najbolji odgovor na pokušaje stvaranja vještačke krize. On tvrdi da će nova vlast biti pomiriteljska.

“Ovaj sporazum koji smo danas potpisali je najbolji odgovor i na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, fabrikovanja, stvaranja neke vještačke krize, tenzija i podjela što smo imali prilike da vidimo u predhodnim danima i sedmicama. Ovaj sporazum je potvrda da će nova vlast biti proevropska, prograđanska, prozapadna i istinski pomiriteljska”.

Abazović je ubijeđen da je sporazum najveće istorijsko dostignuće u posljednjoj deceniji. On je saopštio da će ova većina imati podršku međunarodne zajednice.

“Poštovani građani, buduća vlada mora da se pod hitno posveti ekonomskom stanju u državi. Sa ovim želimo da tačku i da krenemo dalje. Čekaju nas veliki ekonomski izazovi. Čekaju nas veliki socijalni izazovi. Čekaju nas nagomilani problemi koji čekaju rešavanje evo već 30godina. Čeka nas nakon katastrofalne turističke sezone prazna kasa. Čeka nas borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. I ova vlada, buduća vlada, ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Mi smo sa ovim završili regionalni i međunarodni kontekst. Nema više, sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, svaki pokušaj plaćenika, svaki pokušaj pritiska da se unesu neki krlipovi razora. Sa ovim sporazumemom, sve to danas umire. Ovo je nova stranica u istoriji političkog života Crne Gore”.

 

Usaglašeni postulati su u stvari precizirana verzija onoga što su lideri dogovorili na sastanku nakon izborne pobede, a to je da će nova, demokratska vlast, odgovorno ispunjavati sve međunarodno preuzete obaveze, odnosno sprovoditi reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji, da se neće menjati grb, zastava niti himna Crne Gore, a nova Vlada Crne Gore neće razmatrati povlačenje priznanja Kosova.

SANA