Home Vijesti Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti

234
0

Međunarodni dan pismenosti obilježava se širom svijeta na današnji dan, po odluci UNESCO-a koji je 1965. godine ovaj dan proglasio na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti u Teheranu.

Cilj je da se svake godine međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.

Pored ove funkcionalne pismenosti, često se uključuju i druge vrste pismenosti, između ostalih tu je i informatička pismenost koja prema statističkim podacima, nije na zavidnom nivou.

„Pošto ja dolazim iz oblasti prirodnih nauka, konkretno iz računarskih nauka, malo sam istraživao statistiku iz te oblasti i mogu reći da nije baš dobro stanje kod nas u Srbiji. Nedavna istraživanja pokazuju da je kompjuterski pismeno, tj. kompjuterski nepismeno više od 40% stanovništva Srbije, vjerovatno je ta brojka slična i kod nas u Sandžaku i ti podaci se bitno razlikuju u zavisnosti od nekih kriterijuma kao što je starosna dob, sredina u kojoj ispitanik živi, nivo obrazovanja, tako da je mnogo veća informatička pismenost zabilježena kod ljudi koji žive u gradskim sredinama, koji su mlađi i naravno koji imaju neki zadovoljavajući nivo obrazovanja.“, ističe prof. dr Muzafer Saračević.

Prema podacima Instituta UNESCO za statistiku u svijetu postoji oko 774 miliona nepismenih osoba što čini oko 16,1 odsto stanovništva starog 15 i više godina – većinom žena. Još 67 miliona djece osnovnoškolskog uzrasta nije u školi, a 72 miliona adolescenata nižeg srednjoškolskog uzrasta takođe ne može da ostvari svoje pravo na obrazovanje, pokazuju podaci.