Specijalisti: Da Skupština izvrši analizu funkcionisanja zdravstvenog sistema tokom epidemije Covid 19

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ljekari specijalisti Opšte bolnice u Novom Pazaru, potpisnici peticije za smjenu rukovodstva te zdravstvene ustanove, uputili su danas zvaničan zahtjev predsjednici Skupštine grada Novog Pazara i gradonačelniku da po hitnom postupku uvrste u dnevni red prve naredne sjednice analizu funkcionisanja zdravstvenog sistema u Novom Pazaru tokom epidemije Covid 19, da omoguće odbornicima da diskutuju i izjasne se o temi organizacije zdravstva u Novom Pazaru tokom epidemije Covid 19, donesu zaključke, pronađu odgovorne i preduzmu sve neophodne mjere kako se ovo nikada više ne bi dogodilo.

Obavještenje je proslijeđeno i svim odborničkim grupama u sadašnjem sazivu Skupštine Novog Pazara, kako bi imali mogućnost da se izjasne o kako su naveli, problemima i odgovornima za kolaps bolnice i humanitarnu katastrofu kroz koju je nas grad prošao.

Zahtjev prenosimo u cijelost.

 

GRAD NOVI PAZAR

SKUPŠTINA GRADA NOVOG PAZARA

-PREDSEDNICA-

 

Poštovana,

putem ovog pisma obraćamo Vam se kako biste, kao predsednica Skupštine Grada Novog Pazara, za prvu narednu sednicu Skupštine u dnevni red uvrstili tačku u okviru koje bi se odbornici izjasnili o stanju zdravstvenog sistema u Gradu Novom Pazaru tokom epidemije Covid 19.

Kako je Skupština Grada Novog Pazara najviše predstavničko telo svih njenih građana i kako su odbornici predstavnici birani od strane građana da ih zastupaju i u njihovom interesu rešavaju probleme i donose odluke, očekujemo da ćete u skladu sa tim, a na osnovu Vaših ovlašćenja, datih zakonom i Statutom Grada Novog  Pazara, u dnevni red prve naredne sednice uvrstiti napred navedenu tačku. Iskreno se nadamo da ćete iskoristiti Vaša ovlašćenja i da ćete, u cilju uspostavljanja zdravstvenog sistema u našem gradu koji će biti u stanju da svim građanima pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu i lečenje, omogućiti odbornicima da se izjasne o problemima koji u ovoj oblasti postoje i da donesu odluke u cilju rešavanja tih problema.

Obzirom da Vi, kao predsednica Skupštine, u saradnji sa Gradonačelnikom i Gradskim većem, organizujete rad Skupštine i da ste u skladu sa Poslovnikom jedan od ovlašćenih predlagača dnevnog reda sednice, očekujemo od Vas da ćete kao predstavnik svih građana to i učiniti i u dnevni red prve naredne sednice Skupštine uvrstiti napred navedenu tačku.

Suočeni sa humanitarnom katastrofom koja je zadesila naš grad, najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika i kolapsom koji je doživela OB Novi Pazar, a svesni da je to posledica loše organizacije i lošeg rukovođenja od strane vd direktora dr M. Mahmutovića i njegovog rukovodećeg tima, smatramo da je naša moralna i profesionalna obaveza da kao grupa profesionalaca i radnika OB Novi Pazar istupimo u javnost, saopštimo istinu i zahtevamo da se odgovorni pozovu na odgovornost.

Od početka epidemije Covid 19, u OB Novi Pazar su primećene brojne nepravilnosti, nelogičnosti, kao i nespremnost na izazove koje je pred zdravstveni sistem stavila ova epidemija, što je doprinelo da Bolnica doživi potpuni kolaps u najtežim trenucima epidemije Covid -19. Nažalost, to je posledica ne samo naglog porasta broja obolelih od Covid 19, već i nesavesnog, neodgovornog, nepravovremenog rukovođenja i reagovanja rukovodećeg kadra OB Novi Pazar.

Kao što znate, prvi talas epidemije u Novom Pazaru je prošao bez velikog broja pacijenata. Taj period karakteriše manjak zaštitne opreme, neorganizovanost, nepripremljenost, maltene nezainteresovanost za postojeći problem od strane menadžmenta Bolnice, na čelu sa dr M. Mahmutovićem. Prisutna je izuzetno loša organizacija Covid ambulanti, neinformisanost građana o tome kako mogu da dobiju zdravstvenu pomoć, haotično stanje. O svemu ovome svedoče i izjave pacijenata. Umesto da se taj relativno miran period iskoristi za pripremu bolnice za eventualno nadolazeći veći broj pacijenata, menadžment bolnice nije reagovao. U OB Novi Pazar nisu u potpunosti ispoštovane i sprovedene preporuke za borbu protiv zaraznih bolesti. Nisu određene crvene i zelene zone, ukrštali su se crveni i zeleni putevi, prostorno nije obezbeđeno adekvatno lečenje covid pacijenata. Pacijenti sa Covidom su lečeni na istom odeljenju sa non Covid pacijentima, koristili iste zajedničke prostorije i sl., a na upućene zamerke na to, odgovor menadžmenta je bio da je najbolje da se svi zarazimo, tako ćemo najbolje proći.  Tada dolazi do prvog zaražavanja medicinskog osoblja, i smrtnog ishoda med.sestre sa hirurgije.

Zaštitne opreme na odeljenjima nije bilo ili je bilo u nedovoljnoj meri. Broj rukavica i maski je bio ograničen, a skafanderi za jednokratnu upotrebu su prani u vešeraju bolnice i korišćeni više puta, čak i pocepani. O tome svedoče kako građani tako i lekari koji su izašli u javnost i izneli istinu o stanju u OB Novi Pazar, bilo u svojstvu zaposlenih bilo u svojstvu pacijenata zaraženih na radnom mestu, a lečenih u našoj bolnici.   Sve ovo je doživelo vrhunac krajem maja i u junu, što je i dovelo da Novi Pazar bude grad sa najviše smrtnih slučajeva po glavi stanovnika. Haotično stanje i u Bolnici i oko Bolnice, pacijenti leže po travi, čekajući satima da budu pregledani, primaju terapiju na stolicama, a zbog neadekvatne organizacije i neobezbeđivanja smeštaja za hospitalizaciju pacijenata, teški pacijenti su vraćani na kućno lečenje. Taj period karakteriše veliki broj transporta Covid pacijenata, nedovoljan broj PCR testova, veliki broj smrtnih slučajeva. Za sve to vreme menadžment bolnice, na čelu sa dr Mehom Mahmutovićem, neistinito predstavlja stanje kao stabilno, govoreći da je sve pod kontrolom.To se može videti i iz izjava za medije. Vrhunac nesavesnog rukovođenja i prikrivanja istine o stanju u Bolnici, oslikava dan dolaska premijerke Ane Brnabić  i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Pred njihov dolazak pacijenti su užurbano i u panici bukvalno raščišćavani sa hodnika i travnjaka, a kako bi se njima našlo mesto, hospitalizovani pacijenti su na brzinu otpuštani sa odeljenja. Na ovaj način se želelo da se prikrije realna slika stanja u bolnici od zvaničnika koji su najavili svoj dolazak. Međutim, ogorčen narod nije dozvolio da poseta prođe sa zaključkom da je sve u redu.

Pored velikog broja pacijenata, do kraja juna meseca više od 60 zdravstvenih radnika je obolelo, a sve zbog loše organizacije i neadekvatne opreme. Verujemo da je opreme bilo, ali da je ona iz samo Mahmutoviću znanih razloga davana “na kašičicu”. Ovo haotično stanje počinje da se popravlja tek nakon dolaska kolega iz drugih delova naše zemlje, kada se poslednjih dana juna meseca i formira respiratorni centar. To ilustruje i činjenica da od tada nema više zaraženih zdravstvenih radnika.

Iako je direktor dr Meho Mahmutović navodio da u tom periodu nema smrtnih slučajeva ili kao što bi on rekao “bio tu jedan…dešava se…”, bez imalo pijeteta prema preminulom i njegovoj porodici, kao i da je stanje stabilno, na konferenciji za odabrane novinare, održanoj u drugoj polovini avgusta meseca, iznosi podatak da je bilo zvanično blizu 40 smrtnih slučajeva samo u OB Novi Pazar do kraja juna. Šta je tu istina?

Od samog početka epidemije direktor dr Meho Mahmutović i njegovi najbliži saradnici ni jednom nisu obišli Covid odeljenje, a sam direktor nikada nije obukao skafander kako bi stekao pravu sliku o problemima sa kojima su se susretali zaposleni i pacijenti na Covid odeljenjima. Smatramo da dobar rukovodilac, kao najodgovorniji za rešavanje problema, treba da bude na prvoj liniji odbrane.

Nakon povratka sa bolovanja dr Meha Mahmutovića i njegovih saradnika, nastavlja se sa istom pričom i u avgustu. Opet se mešaju crvene i zelene zone, Covid  pacijenti leže na odeljenjima sa non Covid pacijentima, ne postoje protokoli o zbrinjavanju Covid pacijenata, lekari koji ne rade na infektivnom odeljenju moraju svaki put kada imaju Covid pacijenta da izgube i po nekoliko sati dok se rukovodioci ne dogovore gde će biti smešten, što dovodi do daljeg mešanja pacijenata i širenja infekcije, čime dovode u opasnost kako zdravstveno osoblje tako i ostale pacijente. Sve ovo je slika nemarnog, autokratskog i neprofesionalnog rukovođenja OB Novi Pazar, što može dovesti do još goreg scenarija u veoma bliskoj budućnosti, ukoliko sadašnje rukovodstvo OB Novi Pazar ostane na svojim mestima.

Ovaj problem primećuju i građani koji unazad 2 meseca svakodnevno organizuju protest ispred OB Novi Pazar tražeći smenu rukovodstva i odgovornost. Svedoci smo da je u najavi i štrajk glađu građana Novog Pazara sa istim zahtevima.

Ovim putem Vam se obraćamo, kao predsednici Skupštine grada Novog Pazara, najvišeg predstavničkog tela svih građana Novog Pazara, da omogućite odbornicima da diskutuju i izjasne se o temi organizacije zdravstva u Novom Pazaru tokom epidemije Covid 19, donesu zaključke, pronađu odgovorne i preduzmu sve neophodne mere kako se ovo nikada više ne bi dogodilo.

Novi Pazar          07.09.2020.god.

Potpisnici peticije za smenu direktora OB Novi Pazar

 

  1. dr Lajla Sebečevac, anesteziolog
  2. dr Danica Ilić, internista
  3. dr Nelica Vasović, oftalmolog
  4. dr Jasmina Osmanović, pneumoftiziolog
  5. dr Lejla Ćeranić, infektolog
  6. dr Džemail Detanac, opšti hirurg
  7. dr Verica Radović, reumatolog
  8. dr Mehmed Mujdragić, opšti hirurg
  9. dr Denis Bošnjak, internista-kardiolog
  10. dr Muamera Dolićanin, neurolog
  11. dr Nermina Kačar, internista
  12. dr Dragoš Vasović, dečiji hirurg
  13. dr Dženana Detanac, oftalmolog
  14. dr Zana Dolićanin, oftalmolog
  15. dr Mithat Mušić, anesteziolog
  16. dr Izet Pljakić, internista
  17. dr Enes Zogić, opšti hirurg
  18. dr Dževad Sebečevac, dečiji hirurg
  19. dr Ruža Kaličanin, pedijatar, magistar kardiologije
  20. dr Edita Ćatović, fizijatar
  21. dr Safet Muratović, internista-gastroenterolog
  22. dr Nedžad Sinanović,neurolog
  23. dr Omer Bačevac,opšti hirurg
  24. dr Muamer Suljić, internista
  25. dr Amir Kajkuš, psihijatar
  26. dr Suada Gicić Skenderi, ginekolog
  27. dr Suada Malićević, pedijatar-neonatolog
  28. dr Nermin Badić, maksilofacijalni hirurg
  29. dr Adela Mušić, klinička biohemija
  30. dr Semiha Mušić, spec.fizikalne medicine i rehabilitacije
  31. dr Amer Nuhović, oftalmolog
  32. dr Muamera Redžepagić, fizijatar
  33. dr Fahrija Kočan, fizijatar
  34. dr Suada Tutić Ćorović,ginekolog
  35. dr Nedžib Numanović, ginekolog
  36. dr Faruk Pljakić, otorinolaringolog
  37. dr Enes Salković,psihijatar
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img