Home Vijesti Održana sedma redovna sjednica BNV-a

Održana sedma redovna sjednica BNV-a

215
0

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je organizovalo akademiju sjećanja na dr. Hasima Mekića, predsjednika Izvršnog odbora Vijeća u periodu od 2014. do 2020. godine. Nakon akademije održana je sedma redovna sjednica na kojoj je izabran novi Izvršni odbor Vijeća.

Vijećnici „Matice bošnjačke“ su predložili dvije dopunske tačke dnevnog reda, koje su i usvojene, a koje su kako kažu, veoma značajne za implementaciju nastave na bosanskom jeziku.

„Od danas, donjeta je odluka da će se formirati nezavisna stručna komisija a koja je sastavljena isključivo od eksperata, koji će raditi na postojećim planovima i programima kada je u pitanju nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku i Republici Srbiji. Na taj način će dati puni doprinos i da sve ono sa čim se naše kolege i koleginice u školama a koji su u direktni sudionici u implementaciji nastave na bosanskom jeziku. Svi problemi da u budućnosti budu otklonjeni, to nam je želja. Nastavni proces mora teći bez ikakve problematike. Ujedno smo zatražili od BNV-a da dostavi izvještaj o svom radu odnosno o kvalitetu rada i implementacije rada nastave na bosanskom jeziku. Mi kontninuirano imamo problem da udžbenici kasne, samim tim se javlja veliko nezadovoljstvo jer nastava biva otežana u cjelosti, upravo zbog činjenice da učitelji i nastavnici nemaju nastavno štivo koje im je neophodno u daljem radu“, kazala je vijećnica prof.dr. Amela Lukač Zoranić.

Novi predsjednik izvršnog odbora, prof.dr. Fahrudin Mavrić. On dodaje da je velika odgovornost ali i čast pripala njemu sa ovom funkcijom.

„Meni je danas čast, zadovoljstvo i zahvalnost svim vijećnicima koji su izabrali novi izvršni odbor i mene i kao prvog i glavnog, odnosno prvog među jednakima u tom zakonodavnom tijelu. To je velika odgovornost. Ja nasleđujem jednog čovjeka koji je perfektno radio taj zadatak i nadam se da ću nastaviti njegovim putem. Dajem svoju riječ da će svi članovi izvršnog odbora, pa i ja, služiti ovome narodu, naša vrata će biti otvorena za svakoga, nema nikakve politizacije. Sva sredstva iz BNV-a ćemo usmjeriti za ono što je najvažnije, za razne komisije, projekte jezika i pisma i slično“.

Izvršni odbor Vijeća činit će Mirfat Tahirović i Selma Kučević iz Tutina, Minela Kalender iz Sjenice, dr. Nadir Dacić iz Prijepolja te Behija Hadžić iz Nove Varoši.

SANA