Home Vijesti Muftija Kujević – Gdje su najbolji stali na čelo naroda, tu je...

Muftija Kujević – Gdje su najbolji stali na čelo naroda, tu je narod ostao i opstao, gdje toga nije bilo, sada nas nema

162
0

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević obraćajući se prisutnima na vakufu Mearif poručio da su sandžački šehidi tokom naše historije i našeg življenja i postojanja na ovom svijetu svjedočili istinu, te da čovjek vrijedi onokoliko kojiko je privržen istini.

– Mi danas ovdje uzimimamo pouke i poruke koje nam sandžački šehidi koji su pali ovdje na Hadžetu poručuju sve ove godine. Dakle, istina je smisao našeg života i da bi istina opstala ona mora da ima svoje pomagače, ona mora da ima mehanizme zaštite, ti mehanizmi su različiti, nekada se žrtvuje riječ, nekada se žrtvuje ugled, nekada se žrtvuje znanje ali nekada se žrtvuje i svoj život i imetak. Na vrhu liste onih koji se žrtvuju su svakako šehidi, nekada ta žrtva da kažem sa dunjalučkog aspekta izgleda besmislena i bezvrijedna jer ne može tako brzo da da rezultat. Međutim, vrijeme koje dođe nakon toga je dokaz da žrtva u ime Gospodara svih Svjetova, da trud koji se uloži u ime Njega, Uzvišenog, Milostivog, Plemenitog, Sveopćeg dobročinitelja ne može da bude besmislen jer Allah neće dozvoliti da propadne trud dobročinitelja, vjernika, mumina koji nose istinu i za nju se žrtvuju.”

Naglasio da šehidi Sandžaka poručuju da umet Muhammeda s.a.w.s. mora da bude organiziran.

 

– Bez obzira koliko ima sposobnih genijalaca i pojedinaca koji su važni, koji su polazište, to nije dovoljno. Sposobni pojedinci, muslimani, Bošnjaci moraju da budu uvezani institucionalno, organizirano, to su ti mehanizmi zaštite koji čuvaju, pomažu i uzdižu istinu da se ona nikada ne ugasi na jednom mjestu, to nam je poručio Resullulah s.a.w.s.
i svi ostali Poslanici koji su pravili bedeme zaštite za hak, za istinu. Poslanik s.a.w.s. je u Medini cijeli svoj period proveo podižući sistem i mehanizam zaštite za istinu kako bi muslimani mogli ravnopravno da učestvuju sa svim ostalim stanovnicima zemlje, sa svim razvijenim i zrelim nacijama u odlučivanju o sebi. Zbog toga što su nam vođe pobijene ovdje na Hadžetu i uvijek su nam vođe ubijane i uvijek nam i dalje dehumanizuju vođe, i sataniziraju vođe, elitu našeg naroda kako bi narod i dalje bio izgubljen,
kako bi lutao, kako ne bi znao da se snađe.”

Muftija sandžači naglasio da ovaj narod mora imati izgrađenu cijelu strukturu i najbolje na čelu kako bi ih predvodili i kako bi učestvovoali sa svim ostalim narodima u odlučivanju o svim bitnim stvarima ali i u odlučivanju o nama i našoj sudbini.

– Mi vrlo često možemo čuti od našeg naroda kako nas treba da zaštiti ovaj ili onaj, taj ili onaj mehanizam, to je pogrešno. Muslimane, muslimanske narode, Bošnjake mora i treba zaštititi onaj sistem kojeg mi napravimo a to je naravno sistem od svih vjerskih, kulturnih, nacionalnih i političkih organizacija koje će brinuti o nama i koje će biti bedemi zaštite onoga što mi jesmo i kako bismo ubirali u najsvetlijem i najefikasnijem smislu plodove i trud šehida koji nisu žalili ono što je najvrednije, da bismo mi danas ovdje živjeli i postojali, da bismo učili, da bismo se razvijali i da bismo nastavili svoj put sa istinom ka najvećoj istini a to je Gospodar svih svjetova. To je poruka šehida u svim vremenima ali to je posebno poruka ovih sandžačkih šehida koji su stali na čelu naroda kada je bilo najpotrebnije i u vrijeme blagostanja i u vrijeme nesigurnosti a ondje gdje su najpametniji i najbolji stali na čelo naroda i poveli narod, tu je narod i ostao i opstao, gdje nije bilo toga, nas sada nema.

Čestitam vam na svijesti, na kontinuitetu u uzimanju i prenošenju poruka Hadžeta i svih ratišta na kojima su stradali naši ljudi ovdje, vjerujem da će sandžački ummet sa ovakvom sviješću imati sigurnu budućnost, zaključio je muftija Kujević.