Jakupi: Crna Gora u ozbiljnoj krizi, lista “Crno na bijelo” ima rješenja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Na Prvom programu TVCG održana je prva debata prije parlamentarnih izbora koji će biti održani 30. avgusta. Tema debate bila je: „Kratkoročna i dugoročna vizija ekonomskog razvoja Crne Gore“.

Predstavnik liste „Crno na bijelo“ Arben Jakupi istakao da je Crna Gora u ozbiljnoj ekonomskoj krizi.

“S obzirom da smo u krizi mi smo na jednom Titaniku koji je već udario u santu leda, voda je ušla a mi se moramo potruditi da zaustavimo vodu da se ne dogodi potop. Mi smo ponudili CG kako da izađemo iz ovog alarmantnog stanja, to je ekspertska vlada, kako bi se političari povukli u drugi red, a upravljanje dopustili ekspertima. Predlažemo dakle ekspertsku Vladu. Morali bi da napravimo ambijent gdje bi se vrjednovala diploma a ne protekcija, gdje bi se vredovala struka a ne partijska podobnost, gdje bi se stvorio ambijent za održivi razvoj a ne kako je sada situacija gdje se vrednuje samoodrživi kriminal”

Na pitanje kako bi sanirali negativne posljedice pandemije korona virusa po ekonomiju Crne Gore, istakao da je 2006. godine Crna Gora bila zadužena 700 miliona eura, da je sada ta zaduženost gotovo 4 milijarde eura, te da to pokazuje da CG živi u pandemiji skoro 20 godina.

Naša koalicija „Crno na bijelo“ za ovu epidemiju ima lijeka, lijek se nalazi na mjestu broj 6 i smjeni vlasti koja nas svake godine samo više zadužuje i dovodi u jedno stanje gdje nećemo imati izlaza. Situacija je takva da bez promjene vlasti nema promjena i nema sanacije kriza u Crnoj Gori. Mi predlažemo i tu moramo biti inkluzivni da moramo uključiti sve zdrave snage u CG kako bismo u ovom periodu sačuvali svako radno mjesto, dakle, mi nemamo taj luksuz da čak ni onaj radnik koji prima minimalnu platu od 222 eura ostane bez toga jer ćemo bukvalno doć u situaciji da se o nama pozabave neke svjetske humanitarne organizacije.“

Kada je u pitanju infrastruktura, sve države koje rade auto-puteve spremne su na zaduživanje ili ne očekuju da to benefit auto-puta donese odmah. Naglasio je Arben Jakupi.

„Ovaj auto-put je tu, o čemu možemo raspravljati jeste da li je on ugovoren na pravi način, da li je bilo propusta, da li smo amaterski zaboravili neke petlje, da li smo zaboravili da on ima električnu energiju o tome bi trebalo i tužilaštvo da se malo pozabavi ali taj put koji je već prešao milijardu eura za 40 kilometara i koji će Bog zna do kraja koliko iznositi jer ostalo je još nekih 20% da se završi, mora imati nastavak jer ako nema nastavak prema primorju, prema Srbiji i Mađarskoj taj auto-put nama ne znači ništa osim da se pohvalimo da i mi imamo nešto auto-puta. Moramo naći model da završimo taj auto-put, moj je prijedlog preko nekog privatnog javnog partnersta a svi će se složiti da će to biti jako teško jer svi znaju kakva je situacija u vladavini prava u CG. Pored auto-puta smatramo da je pod hitno potrebno da se oživi aerodrom u Beranama i izgradnja kliničog centra na Sjeveru CG.“

Uvijek a posebno u ovim teškim vremenima odgovorne funkcije moramo davati onima koji su stručni i pošteni, ukoliko ispunjavaju ta dva uslova oni su preduslov da se dese promjene na svakom mjestu i u svakoj državi. Mi u koalciji “Crno na bijelo” smo okupili takve ljude, zaključio je Arben Jakupi.

Ostali učesnici debate bili su: Boris Mugoša iz Socijaldemokrata ispred liste „Mi odlučujemo dosljedno“ Ivan Brajović, Damir Gutić ispred Bošnjačke stranke na listi „Ispravno“ Rafet Husović, Tripo Matijević ispred Hrvatske građanske inicijative „Svim srcem za Crnu Goru“, Raško Konjević SDP „Jaka Crna Gora“, Radovan Marić ispred Hrvatske reformske stranke, Saubih Mehmeti ispred Albanske koalicije „Jednoglasno“, Petar Ivanović ispred liste „Odlučno za Crnu Goru“ DPS Milo Đukanović, Milutin Đukanović, „Za budućnost Crne Gore“, Genci Nimanbegu Albanska lista, i Stevan Katić ispred koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bećić, Miodrag Lekić.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – RTCG

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img