“Pitanja i odgovori o namazu” djelo autora mr. Asmir ef. Crnovršanina dostupno čitalačkoj publici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima



„Pitanja i odgovori o namazu“ djelo je autora mr. Asmir ef. Crnovršanina koje čitalačkoj publici daje kratke, precizne i jasne odgovore iz fikhske oblasti.

Imam Melajkse džamije istakao da će ovo djelo olakšati džematlijama kroz kratke odgovore uz relevantne izvore šerijatskih propisa i dokaza iz Kur’ana i sunneta, svaki vjernik će imati tačan i decidan odgovor za mnoga pitanja.

Fikhul ibadat, odnosno tematika koja govori o ibadetu jeste nešto što se najčešće spominje u našim džamijama, u našim džematima, u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, među klanjačima, to su teme od šehadeta, namaza, posta, zekata i hadža. Ja sam u ovoj knjizi tretirao dvije tematike iz fikhul ibadata a to je taharet i namaz. Taharet, odnosno čistoća je pola vjere, ona je preduvjet za većinu ibadeta koje nam je Uzvišenim Gospodar propisao i mi znamo da bez čistoće tijela, odijela, mjesta na kojem čovjek treba da obavi određeni ibadet, ne može pristupiti ukoliko nije čist a isto također kada je u pitanu namaz, ova druga tematika koju sam tretirao i po kojoj sam naslovio ovo predivno djelo jeste nešto bez čega vjernik ne može biti pravi i iskreni vjernik.“

Najčešće tretirana pitanja su ona koja najviše tište islamski umet i ono oko čega se godinama unazad vode polemike.

“Ja sam ovdje želio prikazati poput nekih mesela, kada je u pitanju taharet, mesh po čarapama, mesh po mestvama, kada je u pitanju namaz, izgovaranje riječi Amin, da li se izgovara glasno, da li se izgovara tiho, da li je dozvoljeno klanjati 20 rekata teravih namaza ili nije dozvoljeno, koliko rekata ima džuma namaz, šta je dozvoljeno učiti na groblju, tretirao sam onu tematiku oko čega su se najviše naši muslimani ovdje u Sandžaku i Bošnjaci na Balkanu raspravljali i oko čega su najviše vremena gubili, dokazujući je li nešto ispravno ili nije ispravno, je li nešto što naši imami danas rade utemeljeno na principima Kur’ana i sunneta Resulullaha s.a.w.s. ili je to tek onako Islamska zajednica uzela. Ovjde uz dokaze Kur’ana i sunneta i relevantnih islamskih učenjaka kroz kratak odgovor, bez duže rasprave, bez širenja u meshebima i govorima različitih mišljenja islamskih učenjaka, prikazao sam našoj javnosti kako jedan vjernik treba da vjeruje onome pravcu za koji se zalaže Islamska zajednica, za koji se zalažu islamski učenjaci, za koji se zalažu islamski mislioci i pravnici ono na čemu su naši imami ovdje u Sandžaku, Bosni, Novom Pazaru i ono preko čega će jedan imam, jedan džematlija koji slijedi u namazu tog imam, da dođe do cilja a cilj je ispravno ispovedanje vjere Uzvišenom Gospodaru Allahu dž.š.“

Kroz ovu knjigu, kroz ovu tematiku i kroz svu korištenu literaturu svaki vjernik se može ponositi da ukoliko bude prakticirao na ovaj način tematike tahareta i namaza, može se nadati da će stići do ispravnog tumačenja vjere, poručio mr. Crnovršanin.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img