Home Vijesti Šefadil Ličina: Stanje u Francuskoj se ponovo pogoršava

Šefadil Ličina: Stanje u Francuskoj se ponovo pogoršava

240
0

Korona virus ostavio je velike posljedice na cijeli svijet. Niti jedna država nije ostala imuna. Naši Bošnjaci žive širom svijeta i izvještavali smo u prvom talasu o stanju među njima iz gotovo svih evropskih metropola. Francuska je svakako jedna od onih koje su pretrpjele velike posljedice. To je zemlja koja je u vrhu pogođenih država u svijetu, kada je u pitanju Covid-19. Ovih dana stanje se ponovo pogoršava. Nakon što je virus gotovo iščezao, došli su godišnji odmori i ovih dana zabilježen je najveći rast novozaraženih na dnevnom nivou. Za našu televiziju govorio je Šefadil Ličina iz Pariza, inače predsjednik Sandžačke biznis asocijacije.

“Trenutno stanje sa korona virusom u Francuskoj se pogoršava i jučer je, nakon posljednjih dana mjeseca maja bio dan sa najviše zaraženih, gdje je bilo skoro 1700 novozaraženih. Nakon prvog ciklusa prvog talasa i velike smrtnosti u Francuskoj koja broji preko 30.000 umrlih mislim da je među vodećim zemljama prema broju oboljelih i broju smrtnosti u svijetu. Nakon dovođenja do jedne normalne situacije, kada smo se ponadali da je skoro virus i iščeznuo, sa početkom godišnjih odmora stanje se ponovo pogoršalo. Nije to baš kao u Sandžaku i generalno na Balkanu, jer je ovsdje veća kontrola sprovođenja mjera, pa se i one poprilično poštuju. Ono što država traži mora da se poštuje. Maske se nose prilikom transporta, u prodavnicama, marketima. Svugdje se poštuje distanca, ali je trenutno stanje zabrinjavajuće”, ističe Šefadil Ličina.

Bošnjački džemati funkcionišu u posebnim okolnostima. Džamije su otvorene, navodi on, ali se strogo vodi računa o mjerama zaštite.

“Bošnjački džemati kojih ima 11 u Francuskoj u ovoj krizi pandemije funkcionišu u vanrednim okolnostima. Poštuju se mjere koje je država propisala, iako su džamije otvorene poštuje se distanca, džume klanjamo u nekoliko grupa, tako je bilo i sa Bajram-namazom, aktivnosti su smanjene na neki minimum, ali nisu zatvorene džamije. One funckionišu, a džematski odbori se sastaju, doduše rijetko. Kada je situacija bila teža, sastanke smo obavljali preko video poziva i konferencija. sada je vrijeme odmora, aktivnost je smanjena. Čekamo da vidimo šta će biti od septembra mjeseca, ako Bog da, pa da vidimo da li će početi djeca u mekteb ili će se nastaviti sa programom mektebske nastave putem interneta. Spremni smo i za to i šta god da bude mi ćemo spremno nastaviti sa svojim aktivnostima”, dodao je Ličina.

Veliki uticaj ostavljen je na Bošnjake. Period oporavka biće dug, kaže Ličina. Stradaju svi narodi, ali najveći udarac podnesu male skupine naroda, dodaje on.

“Ovaj virus je mnogo uticaja napravio na Bošnjake. Možemo ga posmatrati kroz više aspekata. Mislim da je najviše ostavio taj ekonomski aspekat, jer ljudi nisu puno vremena radili,. Nešto je država pokrila sa tim materijalnim dijelom, ali su svi trenutno na gubitku. Mislim da će ovaj oporavak trajati malo duže. Vrlo mali broj Bošnjaka je ove godine otišao na odmor, a što se Balkana tiče mislim da je to veoma mali procenat, samo neko ko je imao stare ili bolesne roditelje otišao je da ih vidi. Obično je odlazio jedan član porodice uglavnom, Neki od njih su uzeli godišnje odmore koje će provesti ovdje u Francuskoj, tako što će naći neke destinacije za odmor. Što se tiče ovog vjerskog i imanskog aspekta, mislim da nije uticalo mnogo, mislim da će sada Bošnjaci shvatiti ozbiljnost ove situacije i ozbiljnost naše vjere i allahovih principa i da će ovo biti uzrok, iako su sada otežani uvjeti, čim ovo prođe da će se Bošnjaci mnogo više vratiti svojoj vjeri i vjerskim aktivnostima. Ovo je veliko iskušenje koje podugo traje i još mu se ne nazire kraj. Kako je zahvatilo Bošnjake, tako je zahvatilo i druge narode, ali znajte, mali narodi to uvijek skuplje plaćaju”, dodaje Šefadil Ličina.

Poruka za kraj jeste da se Bošnjaci moraju ujediniti. Da se moraju više posvetiti vjeri i u budućnosti voditi računa ko ih vodi.

“Nažalost, nešto što sam predviđao u aprilu mjesecu, dogodilo se nešto malo kasnije. Kada sam pratio situaciju u Sandžaku preko nekih grupa i tada sam vidio kako je narod neozbiljno shvatio ovaj virus, pa su stavljali brojne snimke kako je sve to laž i kako od toga nema ništa, da smo mi pod Allahovom zaštitom, da nas neće i svašta nešto od toga. Ja sam tada napisao jedan komentar da se bojim tog stanja i napisao sam zapravo ono što se i desilo kasnije. Rekao sam da, ako dođe korona u Sandžak ostaviće nesagledive posljedice i naveo sam nekoliko razloga zbog čega sam to napisao i među kojima sam spomenuo loš odnos u bolnici, direktora prema osoblju i svima koji su bolesni. Tu je i veliki nedostatak materijalnih sredstava, iako su oni govorili da je sve u redu, to se veoma pokazalo poslije, ali nažalost i svijest našeg naroda koji ne učini sve da se zaštiti, a želi da se osloni na Allaha. Gospodar nas podsjeća da trebamo uraditi što je do nas, a onda da se oslonimo na Njega. Kada je prošao prvi talas, ja sam pomislio da sam se prevario i bilo mi je drago da sam se prevario. Međutim, kada je počeo ovaj drugi talas, on je zaista ostavio katastrofu za sobom i evo još uvijek ne završava. Čak je prešao i moja očekivanja. Iz svega ovoga ćemo izvući pouke i narod Sandžaka treba izvući pouke. Moramo gledati u budućnost, moramo prije svega biti jedinstveni i ispred sebe postaviti prioritete i ciljeve. Dijaspora je još jednom pokazala koliko brine o svom narodu. Pojedini naši političari i oni drugi dušebrižnici ne trebaju nas otpisivati, ali se ne trebaju ni plašiti nas. Trebaju sa nama sarađivati. Pouka se mora izvući na svim poljima, i vjerskom i političkom i ekonomskom i mnogim drugim. Bošnjaci Sandžaka se moraju ujediniti i moraju voditi računa ko ih vodi”, završava Ličina.

SANA – Hamza Škrijelj