Home Vijesti Predbajramska atmosfera u Novom Pazaru drugačija ove godine

Predbajramska atmosfera u Novom Pazaru drugačija ove godine

197
0

U Novom Pazaru vrše se posljednje pripreme kako bi na najljepši način dočekali Bajram. Ipak ove godine Bajram će biti malo drugačiji shodno epidemiološkoj situaciji kako u svijetu tako i u gradu.

Ekipa Sandžak televizije prošetala je ulicama Novog Pazara gdje je uveliko primjetna predbajramska atmosfera ali ovoga puta sa manje euforije nego obično. Građani užurbano završavaju poslove, nose zaštitne maske i rukavice, i poručuju da će se mnogo manje obilaziti rodbina nego inače.

U jednom od ugostiteljskih objekata koji smo obišli kažu da ne očekuju gužve ovih dana, ali i poručuju da će spremno dočekati i ovaj Bajram.

“Ovog Bajrama ću samo najbližu familiju obići, ipak se moramo čuvati. Malo smo svi uplašeni ali sa razlogom. molim sve sugrađane da poštuju mjere”, kazao je jedan od građana.

Kupaca je manje, ali su izražene su saobraćajne gužve.
U tradijci sandžačkih muslimana Bajram zauzima posebno mjesto, Bošnjaci pridaju veliki značaj okupljanju i obilasku porodice, lijepom izgledu i čistoći svoga doma.

Mešihat Islamske zajednice zbog epidemije korona virusa potvrdio je odluku o zatvaranju džamija, tako da se bajrama namaz, kao ni džuma namaz prvog dana Bajrama neće klanjati u džamijama na prostoru Islamske zajednice u Srbiji. Ova odluka ima za cilj očuvanje zdravlja i života ljudi, što je osnovni princip vjere islama.

 

SANA