Home Vijesti Poruka iz Srebrenice: Preduslov pomirenja je prestanak negiranja genocida

Poruka iz Srebrenice: Preduslov pomirenja je prestanak negiranja genocida

108
0

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.
Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.
Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.
Hasiba Musić danas je ukopala posmrtne ostatke svoga muža. Ističe, zdravstveno nije dobro, pa želi da makar djeci ostavi sjećanje na njihovog oca. Bolno je, kroz suze šapće, a sjeća ga se, kaže, kao da su se jučer rastali.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su, sa današnjih devet, ukopane 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.
Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na gotovo 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.
Porodice žrtava srebreničkog genocida, predstavnici više nivoa vlasti, šefovi diplomatskih misija različitih zemalja i udruženja položili su cvijeće kod Memorijalnog kamena i odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.
Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.
Pred sudovima u regionu i Haagu za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, a izrečene su i četiri doživotne kazne zatvora.