Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana stigli u Potočare

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tri kombija s tabutima devet žrtava genocida u Srebrenici stigla su u glavni bh. grad. Kao i prethodnih godina zaustavili su se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i građani odali počast stradalima u genocidu. Kombiji s posmrtnim ostacima potom nastavljaju put ka Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, gdje će u subotu, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava i mnogobrojnih građana, bili su i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo i ministri u Vladi KS, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i brojni drugi zvaničnici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je novinarima tom prilikom da odnos prema prošlosti treba da bude ispravno shvaćen od svih, u BiH i u regiji.

Nažalost, i u BiH i regiji imamo problem sa politikama i elitama koje ne žele poštivati žrtve genocida, ne žele im odati poštovanje. Ne žele da poštuju presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala. Poštivanje žrtava genocida je preduvjet za sve buduće odnose, i u BiH i u regiji. Želim da dođe vrijeme kad će oni koji negiraju genocid prestati s tim. Da onda, na bazi istine i pravde, nastavimo graditi naše odnose u BiH i regiji – kazao je.

Problem je, ističe Džaferović, što brojne žrtve još nisu pronađene, a postoji zavjera šutnje.

– Pozivam sve koji šute da olakšaju i sebi i nama, da kažu gdje su masovne grobnice. Da se žrtve pronađu, dostojanstveno pokopaju. Problem je i u tome što je za genocid odgovarala tek nekolicina visokorangiranih, vojnih i policijskih autoriteta iz tog vremena. Masa je onih koji su, na ovaj ili onaj način, učestvovali u tom gnusnom anticivilizacijskom činu, genocidu. I oni moraju svi doći pred lice pravde – poručio je Džaferović uoči obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.

Na putu do konačnog odredišta u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari kolona je iz Sarajeva ispraćena tužnim pogledima i molitvama. Put je nastavila preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida.
Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

SANA / Faktor.ba

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img