Akademik Zukrolić za N1: Odgovornost se postavlja prema vertikali nadležnosti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon jučerašnje poruke predsjednika Vučića da je za eskalaciju epidemije Sandžaku razlog obilježavanje Bajrama, oglasio se lider SPP-a Muamer Zukorlić, koji podsjeća da je Bajram bio 24. maja, a eskalacija zaraze na ovom prostoru počela je tek prije dvije sedmice. Naglašava da je Vučić ponovo upao u zamku koalicionih partnera iz Novog Pazara i Sandžaka koji žele sa sebe skinuti odgovornost sa stanja u kojem se trenutno nalazimo.

– Nekom je odavde iz Novog Pazara bilo interesantno da predsjedniku šalje slike petka, slike Bajrama, upravo oni koji su najodgovorniji, govorim ovdje za lokal Sandžaka odnosno Novog Pazara.

Ono što je gore, kako kaže, od skrivanja informacija tokom izborne kampanje i brojkama zaraženih među kojima su bili i najviši zvaničnici Grada Novog Pazara koji su pozitivni ulazili u masu jeste kolaps u zdravstvenom sistemu koji je doveo do opšteg haosa i velikog broja smrtnosti.

– Odgovorni su oni koji su upravljali zdravstvenim centrom i oni koji su ih imenovali i štitili 15 godina. Svo vrijeme imamo smjenjivanje dr. Mahmutović-dr. Đerlek, kadrovi jedne iste stranke, jedne iste politike. 15 godina su vlastodršci tog medicinskog centra s 1.300 uposlenih i apsolutno ga urušili- moralno, kredibilno, specijalizacije, korupcija.

Ovdje više, ističe, nije poenta partijska knjižica kojom je većina zaposlenih ucijenjena već podređivanje ljekarskog kvaliteta partijskoj knjižici.

– To je problem. Mi da nemamo problem niko ne bi spominjao partijske knjižice. Čak je bio jedan od pokušaja da se svi poravnamo pa kažu “svi su isti”. Pa nismo svi isti, nismo imali priliku da budemo svi isti. ne možemo biti u istoj vertikali odgovornosti mi koji smo opozicija u vlasti u ovom Gradu i oni koji su na vlasti deceniju i po.

Na opasku da uslovno rečeno ima neku vrstu saradnje sa dominantnom strankom u Srbiji uz državne sekretare u prethodnom mandatu, Zukorlić podsjeća da je SPP izuzev Prijepolja u prethodne četiri godine bila apsolutna opozicija.

– Mi smo imali partnerstvo u Narodnoj skupštini. U vertikali zdravstva apsolutno nikakvu odgovornost. Da skratimo priču. Partijsko kadrovanje, podređivanje zdravstvenih i drugih interesa građana politici, stanje u zdravstvenom centru. Ključna odgovornost jeste na lokalnoj SDP Rasima Ljajića, ali oni to ne bi mogli bez podrške iz Beograda i to je krivica Vlade.  Zašto je Vlada davala ministru za telekomunikacije da imenuje zdravstvene kadrove u Pazaru i Tutinu i u drugim mjestima.

Odgovornost se postavlja prema vertikali nadležnosti. O brojkama, pogotovo umrlih mimo bolnica u svojim kućama, ističući da je zahtjev SPP-a bio formiranje mobilnih timova ljekara koji će obilaziti i ove pacijente, pitanja postavlja.

– Gradska uprava, gradski štab, medicinski centar iako se ne slađem s novim imenovanjem Đerleka, jer je treći put na poziciji rukovodica, Ministarstvu zdravlja, Vladi, predsjedniku.

U komunikaciji s predsjednikom Vučićem bio je u trenutku kad je eskalirala situacija u Sjenici nakon čega je odmah upućena ekipa ljekara. Na pitanje o njegovom budućem angažmanu u Vladi Srbije eventualno, odgovara.

– Molim Vas još glave padaju. Životi i zdravlje sada, pustite bilo kakve druge stvari.

Upozorava da će doći vrijeme pitanja odgovornosti i krivično-pravne, političke i moralne.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img